Sacharovprijs voor twee helden

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op dinsdag 13 december 2016, 2:35.

Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar.

Deze twee ijzersterke vrouwen namen vandaag de Sacharovprijs 2016 van het Europees Parlement in ontvangst. Gevangengenomen door IS, verhandeld als seksslavinnen, ontvlucht en nu de moedige spreekbuis van al die vrouwen, die hetzelfde lot ondergaan of dreigen te ondergaan.

Hun verhaal is - anno 2016 - niet te bevatten. De twee vrouwen behoren tot de Jezidi-gemeenschap in Irak, die Islamitische Staat in de voorbije periode tracht uit te roeien. Op 3 augustus 2014 viel het Jezidi-dorp Kocho in Irak in handen van IS. Alle mannen en oudere vrouwen werden vermoord, kinderen en de andere vrouwen als slaven gevangengenomen. Zo ook Murad en Aji Bashar, en hun zussen. Herhaalde malen werden ze daarna als seksslavin door IS-strijders doorverkocht. Beiden wisten aan deze martelgang te ontsnappen, waarbij Aji Bashar als gevolg van een landmijn bijna haar zicht verloor.

Zelf was ik in de zomer van 2015 in een vluchtelingenkamp van Jezidi’s in het zuidoosten van Turkije. Zo’n 4700 Jezidi’s waren hier aan de beulen van IS ontkomen. Hun verhalen gaan door merg en been. Ook voor deze barbaarsheid van IS mag de internationale gemeenschap de ogen niet sluiten.

En dankzij de moed van Murad en Aji Bashar kan de wereld niet de andere kant opkijken. Want, ondanks de ontberingen die ze hebben doorstaan, zetten zij zich vol overgave in om het afgrijselijke verhaal van mensenhandel te blijven vertellen. Om aandacht te blijven vragen voor de vrouwen en kinderen in de Jezidi-gemeenschap, die het slachtoffer zijn geworden van de wreedheden van IS.

Daarom is het een meer dan terechte keuze - onder meer op voordracht van de sociaaldemocraten - om de mensenrechtenprijs van het Europese Parlement dit jaar aan deze twee helden uit te reiken.