Belastingontwijking aanpakken, niet op de rem staan
Europa moet meer samenwerken om belastingontwijking aan te pakken en een race naar de bodem, waarbij grote bedrijven al minder belasting betalen, te voorkomen. Het is daarom erg teleurstellend en ook gewoon onbegrijpelijk dat het kabinet zich zo negatief uitspreekt over de voorstellen van de Europese Commissie om stappen te zetten naar een gezamenlijke grondslag voor een Europese winstbelasting. De PvdA vindt dat ook bedrijven een eerlijke bijdrage moeten leveren, net zoals dat geldt voor elke andere inwoner of midden- en kleinbedrijf.
De kabinetsreactie miskent dat Europa een aantal goede voorstellen doet. Bijvoorbeeld meer gerichte stimulering van innovatie in plaats van ongerichte belastingaftrek voor multinationals, en meer stimulering van financiering met eigen vermogen in plaats van schulden. Het is ook zeer terecht dat de Europese Commissie de mazen in de belastingwetgeving wil dichten voor Amerikaanse multinationals.
Onder Nederlands voorzitterschap zijn afgelopen zomer in Europees verband een aantal goede maatregelen genomen tegen belastingontwijking. Wij zullen het kabinet blijven aanspreken op zijn belofte dat Nederland voorop gaat in de aanpak van internationale belastingontwijking. Daarbij past het niet dat Nederland nu op de rem gaat staan.
- 1.Econoom die ruim zes jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA was en in die functie het woord voerde over fiscale en financieel-economische zaken (hij was tweede financieel woordvoerder). Opereerde wat op de achtergrond, want zijn kracht lag niet in het debat. Vanwege zijn kennis van de financiële sector en intelligentie wel een gewaardeerd Kamerlid. Was verder voorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies en ondervoorzitter van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Voor zijn Kamerlidmaatschap vanaf 1985 (met een onderbreking van vier jaar) redacteur en columnist economie en politiek van Het Financieele Dagblad.