Einde aan onwerkbare BTW-regels kleine internetbedrijven

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op donderdag 7 april 2016.

Foto CC0 Public Domain

Een nieuw BTW-actieplan van de Europese Commissie moet een eind maken aan de BTW-rompslomp voor kleine internetbedrijven. Het plan is vandaag gepresenteerd, nadat onder meer door de PvdA-Eurodelegatie de onwerkbare BTW-regels aan de orde waren gesteld.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang spreekt van een broodnodige vereenvoudiging: “De BTW-regels zoals die per 2015 in de EU gelden, zijn absoluut onwerkbaar gebleken voor webwinkels. Een grote misser, juist in een tijd dat er voor het eerst meer webwinkels dan fysieke winkels zijn in Nederland.”

De in 2015 ingevoerde regels vragen webwinkels om voor iedere aankoop uit een ander EU-land het BTW-tarief van dat land te heffen. Een maatregel die kleine bedrijven met stapels extra papierwerk opzadelt. Samen het PvdA-Tweede Kamerlid Ed Groot heeft Paul Tang daarom eerder via schriftelijke vragen aangedrongen op verbetering. Kleine webwinkels mogen in het plan nu gewoon het BTW-tarief hanteren van het land waar ze gevestigd zijn.

“Ik ben blij dat de Commissie aan de zorgen van de kleine internetbedrijven tegemoet komt. Kleine webwinkels ondervinden al veel nadeel van internetreuzen, waarvoor het regelen van papierwerk veel gemakkelijker is. Onnodige bureaucratie zorgt dus voor nog meer monopolies op het internet. Dat wordt nu voorkomen.”

Het actieplan stelt een drempel in, zodat kleine webwinkels worden uitgezonderd van de BTW-regels. Ook wordt de registratie van BTW-opgaves gecentraliseerd. Het actieplan wordt nog dit jaar opgevolgd via wetgevende voorstellen.

(persbericht 7 april 2016)