Een gezamenlijk Europees asielbeleid dat werkt

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op woensdag 6 april 2016, 2:15.

De afgelopen tijd hebben we gezien dat een ieder-voor-zich aanpak van de Europese landen rondom vluchtelingen niet werkt. Wij pleiten daarom al langer voor een asielbeleid waarbij vluchtelingen verdeeld worden over de Europese landen en voor legale routes voor vluchtelingen, zodat er geen gevaarlijke boottochten meer nodig zijn. Zowel mijn collega Kamerlid Attje Kuiken als ik zijn daarom tevreden met de voorstellen die Eurocommissaris Timmermans vandaag presenteerde. Alleen gezamenlijk kunnen we vluchtelingen netjes blijven opvangen.

We moeten niet doormodderen met een systeem dat elke dag opnieuw bewijst niet te werken. De huidige Dublin-afspraken waarbij asiel moet worden aangevraagd in het eerste land waar men binnenkomt, heeft geleid tot het zo onaantrekkelijk mogelijk maken van nationale voorzieningen in de hoop dat asielzoekers doortrekken naar buurlanden. Het is tijd dat we gaan werken aan een ambitieus Europees asielbeleid waarbij de rechten van vluchtelingen in elk land gewaarborgd zijn, de onderlinge solidariteit tussen landen beter geregeld is en vluchtelingen op een veilige en georganiseerde manier asiel kunnen aanvragen in de EU.

De Europese Commissie heeft vandaag een tipje van de sluier opgelicht over het langverwachte wetsvoorstel dat dit moet gaan regelen. Ook zij erkent dat het huidige systeem niet langer functioneert. Wij moedigen de Commissie aan om niet te kiezen voor slechts cosmetische veranderingen, maar om ambitieus door te pakken en een grondige herziening van het Europees asielbeleid voor te stellen. Nog voor de zomer komt de Commissie met haar definitieve wetsvoorstel.