Jan Huitema: maak ruimte voor structurele oplossingen in de varkenssector

Met dank overgenomen van J. (Jan) Huitema i, gepubliceerd op donderdag 10 maart 2016, 15:40.

De varkenssector verkeert in zwaar weer. Mede op initiatief van VVD-Europarlementariër Jan Huitema debatteerde het Europees Parlement over de situatie in de sector. Aan de vooravond van de raad van landbouwministers riep hij op ruimte te bieden voor structurele maatregelen.

Huitema: “We moeten als de wiedeweerga alternatieve afzetmarkten openen, de Eurocommissaris is hier gelukkig volop mee bezig. Japan is hier een goed voorbeeld van. Ook moet de Russische markt weer open voor producten die nu worden tegengehouden wegens vermeende Afrikaanse varkenspest. Maar we moeten ons vooral richten op structurele oplossingen. De positie van de varkenshouder in de keten moet worden verbeterd, bijvoorbeeld doormiddel van producentenorganisaties.”

Europese varkenshouders hebben veel investeringen gedaan om te voldoen aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Huitema: “Een gelijk speelveld in de EU is van ongekend belang. In sommige landen wordt geld uit Brussel gebruikt om de varkensvlees productie verder te verhogen, terwijl er een overschot is! Fantastisch om te zien dat de sector zelf ook initiatieven onderneemt voor een betere marktpositie, zoals productinnovaties. Die zouden meer ruimte moeten krijgen.” Het debat van de landbouwcommissie vindt plaats aan de vooravond van de Landbouwraad, waar de ministers van landbouw uit de Europese lidstaten hun plannen zullen presenteren om met huidige de marktsituatie om te gaan.