VVD: eindelijk duidelijkheid voor de sector

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op vrijdag 4 maart 2016, 9:31.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Dam vandaag een nadere invulling gegeven aan het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee. Alhoewel de invoering van fosfaatrechten voor de VVD geen makkelijke keuze is, vinden de liberalen het goed dat de sector nu eindelijk weet waar zij aan toe is. In het voorstel van de staatssecretaris zijn fosfaatrechten een sluitstuk van meerdere maatregelen.

Met het invoeren van fosfaatrechten voldoen we aan de voorwaarden van de huidige regelgeving. De VVD is tevreden over de stevige inzet van de staatssecretaris richting Brussel. Door in te zetten op het loslaten van het fosfaatproductieplafond of deze te verruimen door de mest die niet in het Nederlandse milieu terechtkomt buiten de berekening van het plafond te houden, ontstaan er ontwikkelmogelijkheden voor de sector.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders: “ De regels die Brussel stelt beperken de melkveehouderij. In een tijd waarin de wereldwijde vraag naar voedsel toeneemt, is dit moeilijk uit te leggen”. De Nederlandse melkveehouderij is van grote waarde. Wereldwijd kopen mensen Nederlandse kaas, boter, melk, babyvoeding en andere zuivelproducten. Daarnaast heeft ook koeienmest een grote waarde. Boeren zijn in staat om vanuit mest een groene kunstmest te maken of onttrekken fosfaat uit mest. Fosfaat is wereldwijd een schaarse grondstof die nodig is voor voedselproductie. Dit zijn ontwikkelingen die goed zijn voor het milieu en Nederland minder afhankelijk maken van andere landen. Lodders: “Nederland is nu afhankelijk van import van fosfaat uit landen als Marokko of Syrië, dat moeten we niet willen. We moeten koeienmest niet langer als een probleem zien maar als een nieuw verdienmodel”.