Week van de werkstress - Hoofdinhoud
Stress op de werkplek is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen werknemers hebben burn-outklachten. Ze kampen met serieuze lichamelijke of psychische problemen als gevolg van werkstress. Zijn prikkelbaar, slapen slechter, hebben concentratieproblemen, zijn eigenlijk altijd moe en gaan met fikse tegenzin naar het werk. Nog méér werknemers (zo'n drie miljoen) snakken naar meer rust en regie op hun werk.
Werkstress leidt jaarlijks tot ongeveer 7,5 miljoen verzuimdagen. Dat staat gelijk aan het werk van bijna 21.000 fulltime arbeidskrachten. Het prijskaartje dat daaraan hangt: 1,8 miljard euro. Per jaar. Aandacht voor werkstress, voor de oorzaken ervan en voor hoe het te voorkomen is dus van wezenlijk belang. Want prettig werken, dat wil toch iedereen.
Op aandringen van de Partij van de Arbeid startte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorig jaar met de campagne 'Check je werkstress'. In het kader daarvan wordt dit jaar voor de tweede keer de 'week van de werkstress' georganiseerd, van 16 tot en met 20 november.
Daarin staan dit jaar jongere werknemers centraal. Bij werknemers onder de 25 zijn stressklachten de voornaamste reden voor langdurig verzuim. Ze hebben een verhoogde kans overspannen te raken. Dat wordt met name veroorzaakt door een gevaarlijke mix van hoge taakeisen, weinig ruimte om zelf zaken te regelen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen (pesten bijvoorbeeld). Volgens de Partij van de Arbeid speelt overigens ook de almaar toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt een rol, met de daarbij horende onzekerheid. Omtrent je baan, je inkomen, je toekomst.
De week van de werkstress biedt een uitgelezen kans om daar aandacht aan te besteden. Dat is hard nodig.