Steun aan Eritrea

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op maandag 28 september 2015, 3:00.

Parlementaire vragen

Vraag met verzoek om mondeling antwoord aan de Commissie

Betreft: EU-steun aan Eritrea

In maart van dit jaar heeft de Commissie een ontwikkelingshulppakket van meerdere miljoenen euro voor Eritrea aangekondigd teneinde de exodus uit dat land een halt toe te roepen. Eritrea staat thans op de tweede plaats na Syrië op de lijst van landen van waaruit de meeste bootvluchtelingen naar Italië komen. Het land staat voorts helemaal onderaan voor wat betreft de persvrijheid en heeft een dictatuur; er worden geen verkiezingen gehouden noch worden de fundamentele mensenrechten er geëerbiedigd. Tijdens het debat in het Parlement op 27 mei 2015 verklaarde commissaris Mimica dat wij met onze hulp de bevolking kunnen ondersteunen en de levensomstandigheden kunnen verbeteren.

  • Hoe denkt de Commissie te kunnen waarborgen dat deze hulp bijdraagt tot verbetering van de levensomstandigheden van de Eritrese bevolking en niet tot een sterkere greep van de regering leidt?
  • Wat doet de Commissie ter ondersteuning van niet-overheidsactoren en activisten die vechten voor een democratie en rechtsstaat in Eritrea?