‘De stem van de Turkse bevolking wordt niet gehoord’ - Hoofdinhoud
Welke rol kan de EU spelen in een steeds verder gedestabiliseerd Turks politiek landschap? Die vraag lag voor aan een panel experts in de hoofdkwartieren van de denktank EPC. De EU kan veel actiever optreden tegen enkele mensenrechtenschendingen in het land, was de conclusie
Laat de komende G20-top van eind november niet in Antalya doorgaan - zoals gepland - maar elders. Alleen op die manier geven de grote leiders het signaal dat ze liever niet te gast zijn in een land waar corruptie en mensenrechtenschendingen plaats vinden. Dat was één van de opvallendste voorstellen op de conferentie Turkey’s new political landscape: implications for domestic and foreign policy, die afgelopen dinsdag door de denktank European Policy Centre (EPC) georganiseerd werd in Brussel.
Het idee kwam van voormalig Europarlementariër Andrew Duff. Samen met de andere aanwezige panelleden maakte hij zich zichtbaar zorgen over de pijlsnelle achteruitgang van het land inzake mensenrechten en democratie. Ook Europarlementslid en Turkije-rapporteur Kati Piri zei de laatste maanden haar optimisme voor en vlak na de verkiezingen van 7 juni te hebben zien omslaan. “Je kan op geen enkele manier positief kijken naar de evoluties inzake persvrijheid. Als je persvrijheid met een score van één tot vijf moet bepalen, scoort Turkije tussen één en twee”, aldus de Nederlandse.
Ook over de recente politieke ontwikkelingen was Piri scherp: “De meerderheid van het Turkse volk heeft met de verkiezingen aangegeven dat ze geen presidentieel systeem wil, maar een coalitiesysteem. Die stem is niet gehoord: de Turken zullen opnieuw naar de stembus moeten trekken.” Dat de spanningen tussen de PKK en AKP opnieuw op de spits worden gedreven is overigens niet alleen een slechte zaak voor Turkije: “Ook in België en Nederland nemen de spanningen toe met felle protesten.”
Klik hier om het hele artikel van Zaman Vandaag te lezen.