Nederlandse veredelingssector staat aan het begin van de wereldwijde voedselketen

Met dank overgenomen van B.Ch. (Bart) de Liefde i, gepubliceerd op dinsdag 20 januari 2015, 13:43.

Elke tomaat komt van een tomatenplant. En elke tomatenplant begint met een zaadje. Nederland is niet alleen goed ik het telen van groenten en fruit, maar ook in het veredelen van het zaad dat nodig is om sterke planten te kunnen kweken. In januari 2015 was ik op bezoek bij Bejo zaden in Warmenhuizen om te zien waar zij mee bezig zijn.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Bart de Liefde

Techniek en zaadveredeling gaan hand in hand. De veredeling kan hierdoor stukken sneller gaan. Ontwikkeling van een nieuwe plantensoort duur gemiddeld 15 jaar, plus nog 3 jaar voordat er voldoende hoeveelheden zaad zijn ontwikkeld om op de markt te verkopen. Met nieuwe technieken kunnen veredelaars veel gerichter aan de slag waardoor de 15 jaar teruggebracht kunnen worden tot 5 tot 10 jaar. Juist tegen bepaalde agressieve schimmelsoorten zoals meeldauw is snelle ontwikkeling van een resistente soort een uitkomst.

Bejo zaden houdt zich in het bijzonder ook bezig met het ontwikkelen van planten die de sector duurzamer maken. Denk aan planten die minder water nodig hebben en planten die resistent zijn tegen ziektes zodat er geen of veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden. Bijzonder aan Bejo zaden is ook dat zij uit ideële overtuiging veel investeren in het ontwikkelen van biologische zaden. De vraag naar biologische producten zal de komende jaren toenemen, en door hier nu al in te investeren is dit Nederlandse bedrijf klaar voor de toekomstige vraag van de consument.

Tot slot werd het mij wederom duidelijk dat we in de Europese Unie vaart moeten maken met het toestaan van allerlei vernieuwende veredelingsvormen. De Verenigde Staten halen ons op dit moment in met innovatieve technieken. Blijven wij stil zitten, dan zullen succesvolle bedrijven vertrekken naar landen buiten de Europese Unie omdat wij hen klem zetten met betuttelende regelgeving.

Foto: Laurens Kroon, Head of Research Bejo zaken, legt uit hoe de opkweek van stekjes werkt.