Nederlandse landbouwsector keert met overheidsingrijpen terug naar Ot en Sientijdperk

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op donderdag 28 augustus 2014, 1:48.

De Nederlandse landbouwsector is één van de meest duurzame, efficiënte en innovatieve sectoren ter wereld. Nederland is, na Amerika, de grootste voedselexporteur van de wereld. Wij zijn jaarlijks goed voor bijna 80 miljard euro aan export. De melkveehouderij levert hieraan een aanzienlijke bijdrage.

Tot onze verbazing doet Milieudefensie, in het Financieel Dagblad van 4 augustus, een oproep om vijftig jaar terug in de tijd te gaan. De rek is er uit, vindt Jacomijn Pluimers van Milieudefensie. De Groei van melkveehouderij is niet langer houdbaar en dus volgt een pleidooi voor kleinschalig produceren, dierrechten voor de melkveehouderij en een beter verdienmodel voor de boer. Deze oproep is gebaseerd op louter sentiment en getuigt daarmee van weinig realiteitszin.

In Nederland heeft de gemiddelde melkveehouderij een veestapel van rond de 80 koeien. Ter vergelijking: in het midwesten van de Verenigde Staten worden gemiddeld 949 koeien gemolken. Of de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg, waar gemiddeld 219 koeien worden gemolken. De Nederlandse melkveehouderij kenmerkt zich niet door grootschaligheid. Toch is de Nederlandse melkveesector ontzettend concurrerend op de wereldmarkt. Dit dankzij de enorme kennis, vakmanschap en innovatief vermogen, binnen de sector. Wij zijn daardoor uitermate productief en efficiënt. Ook onderscheiden wij ons met innovatieve producten van hoge kwaliteit, van de bulkproductie uit landen in Azië???? (HELMA) Niet voor niets kiezen Chinese moeders voor duurdere babymelk uit Nederland.

Het landbouwbeleid van de Europese Unie bepaalde lange tijd de prijs voor landbouwproducten, met als gevolg boterbergen en melkplassen. Deze zogenoemde melkquota, zijn nog een erfenis uit de tijd dat deze overschotten moesten worden ingedamd. Momenteel is het Europees landbouwbeleid gelukkig veel meer marktgericht en worden landbouwprijzen door vraag en aanbod bepaald. De vooruitzichten voor de Nederlandse zuivelsector zijn gunstig, de vraag naar dierlijke eiwitten neemt wereldwijd immers nog steeds snel toe. Toch wil Milieudefensie dat de overheid weer ingrijpt in de markt, zelf een prijs in de markt zet en het aanbod van Nederlandse zuivel inperkt. Een forse stap terug in de tijd.

Als VVD zullen wij ons blijven inzetten om deze prachtige sector de ruimte te geven die zij verdient. Nederlandse boeren moeten voldoen aan ’s werelds strengste eisen op het gebied van milieu, voedselkwaliteit en dierenwelzijn. Het introduceren van dierrechten zal leiden tot minder investeringen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Bovendien worden door de sector zelf initiatieven genomen om de duurzaamheid steeds meer te verbeteren. In een paar jaar tijd is op deze manier het antibioticumgebruik in de veehouderij gehalveerd. De groei van de Nederlandse melkveehouderij zal naar ons idee op een verantwoorde manier gebeuren. Jacomijn Pluimers van Milieudefensie vloeit dus krokodillentranen. Zij realiseert zich daarbij blijkbaar niet dat we het Ot en Sien-tijdperk al lang geleden achter ons hebben gelaten.

Helma Lodders is woordvoerder Landbouw in de VVD-Tweede Kamerfractie

Jan Huitema is als VVD- Europarlementariër lid van de landbouwcommissie