Natura 2000: regels voor natuurbescherming werken verlammend

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op donderdag 26 mei 2011.

De Europese regels voor natuurbescherming, vastgelegd in Natura 2000, werken verlammend. Overheden weigeren regelmatig vergunningen voor activiteiten in of rondom een Natura 2000 gebied. Zelfs als het volstrekt onduidelijk is of de betreffende activiteit een gevaar vormt voor de flora en fauna in de omgeving. Daarnaast zijn ondernemers de lange en onzekere procedures zat. Om een duidelijk beeld te krijgen van de knelpunten met natura 2000 heb ik een meldpunt geopend voor klachten.

In Nederland zijn 166 gebieden aangemeld als beschermd Natura 2000 gebied. Eind vorig jaar ben ik een meldpunt gestart om de problemen rondom Natura 2000 beter in kaart te brengen. Inmiddels zijn ruim honderd klachten binnengekomen uit diverse sectoren. De klachten lopen zeer uiteen. Van een zweefvliegvereniging die middels dure onderzoeken moet aan tonen dat de schaduw van de geruisloze zweefvliegtuigen niet schadelijk zou zijn voor de weidevogels. Of een manegehoudster die, mede op verzoek van de gemeente, haar bedrijf wil verplaatsen. Maar inmiddels 8 jaar bezig is om de vergunningen te krijgen. Of een voetbalclub die op een stukje grond aan de rand van een Natura 2000 gebied een nieuw stadion wil bouwen, aangetoond heeft dat er geen waardevolle natuur in het gebied aanwezig is, maar waar de gemeente geen vergunning durft te verlenen vanwege de Natura 2000 wetgeving. Zomaar een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat ondernemers en inwoners oplopen tegen een muur van wet- en regelgeving en vele dure onderzoeken.

De VVD is van mening dat wij onze waardevolle natuur moeten beschermen. Maar het mag niet zo zijn dat mensen niet van de natuur mogen genieten en dat ondernemers geen ruimte hebben om te ondernemen. De knellende voorbeelden zorgen er ook nog voor dat het maatschappelijk draagvlak voor natuurbescherming aangetast wordt.

De oplossing voor de geschetste problemen ligt vooral in de Nederlandse uitleg van Natura 2000. Nederland heeft bovenop de Europese regels extra doelen opgenomen om te beschermen. Plant en diersoorten die niet of nauwelijks voorkomen in een gebied waarvoor enorme kosten gemaakt moeten worden. Ook gaan wij niet flexibel om met soorten waar het wel goed mee gaat. Tijdens het Natura 2000 debat heb ik namens de fractie gevraagd naar realistische en werkbare doelen voor natuurbescherming waarbij ook de economische belangen worden meegenomen. We moeten onze natuur goed beschermen maar wel realistisch blijven. We wonen met 16 miljoen mensen in een klein land waarin ruimte moet zijn voor zowel natuur als economische activiteiten.

hier een link naar een uitzening van SBS6 hart van Nederland over de manegehoudster die wegens Natura 2000 maar niet kan verhuizen.