Beschamende uitkomst EU top over migratie

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op vrijdag 26 juni 2015, 3:17.

Armed Forces of Malta marines toss bottles of water to a group of around 180 illegal immigrants as a rescue operation gets underway after their vessel ran into engine trouble, some 30km (19 miles) southwest of Malta in this September 25, 2005 file photo. REUTERS/Darrin Zammit Lupi/Files

Het is beschamend dat de regeringsleiders het de afgelopen nacht niet eens zijn kunnen worden over een betere opvang van vluchtelingen binnen de Europese Unie. Beschamend, omdat Europa graag voorop wil lopen in de wereld, maar bij deze humanitaire ramp het liefst de andere kant op kijkt. Als we een wereldspeler willen zijn, moeten we ook hier het voorbeeld geven.

En waar praten we over. Over de hele wereld zijn 6 miljoen mensen op de vlucht. Een land als Turkije vangt alleen al 2 miljoen vluchtelingen op. Libanon heeft haast meer vluchtelingen binnen zijn grenzen dan inwoners. En wij in Europa vliegen elkaar in de haren over de opvang van enkele tienduizenden vluchtelingen.

De klok tikt voort. Iedere dag zijn er meer mensen op de vlucht. Nog nooit sinds de Tweede Wereldoorlog was de situatie zo dramatisch. Dat vergt een brede, allesomvattende aanpak. De Europese Commissie heeft daar goede voorstellen voor gedaan. Dat betekent een keiharde aanpak van mensensmokkelaars, een effectieve reddingoperatie op de Middellandse Zee, steun aan de opvang in de regio en keihard werken aan oplossingen van de conflicten die de oorzaak zijn van de vluchtelingenstroom.

En daarnaast moet de Europese Unie ook haar verantwoordelijkheid nemen bij de opvang. Met een eerlijke verdeling over de landen en de mogelijkheid om via veilige routes vluchtelingen, die in grote nood verkeren, naar ons te laten komen. Zoals de Yezidi’s die op de vlucht voor het barbaarse IS-geweld massaal naar Turkije trekken.

Europa is geen knip voor de neus waard als we hier onze verantwoordelijkheid blijven ontlopen.

Voor nadere informatie:

Paul Sneijder, persvoorlichter PvdA-Eurodelegatie, +32 475 386675