Eerlijke kans op een stageplek
Foto studentenbureau.nl
Een van de schrikbarende conclusies uit de Nationale Stagemonitor 2015 luidt dat allochtone studenten in het HBO en WO een lagere stagevergoeding krijgen en vaker moeten solliciteren voor ze een stageplek krijgen. Ahmed Marcouch hebben er vandaag Kamervragen over gesteld aan de minister van Onderwijs, omdat we dit -om het zachtjes uit te drukken- een oneerlijke situatie vinden. Afkomst mag nooit een reden zijn waarom talentvolle mensen op ongelijke wijze beloond of beoordeeld worden.
Deze problematiek valt niet op te lossen door eenzijdig van de betrokken allochtone jongeren te verlangen dat zij zich maar invechten, zoals premier Rutte eerder dit jaar veels te eenzijdig stelde.
Hier ligt een belangrijke opgave voor onderwijsinstellingen en werkgeversorganisaties. Onderwijsinstellingen moeten studenten goed begeleiden bij hun zoektocht naar een stageplek, kunnen problemen constateren en kunnen ook via goede contacten zorgen dat studenten makkelijker binnen komen en niet meteen op vooroordelen stuiten. Werkgeversorganisaties moeten hun leden moreel aanspreken op het belang om iedereen een eerlijke kans te geven. Ze verliezen op deze wijze bovendien in potentie een boel talentvolle jongeren, jongeren die ze vaak goed kunnen gebruiken.
Ook zorgwekkend en onterecht is het forse verschil in stagevergoeding tussen mannen en vrouwen bij stageplekken, zoals in de Nationale Stagemonitor 2015 wordt vastgesteld. De PvdA is al een tijd bezig om hier aandacht voor te vragen. Collega Keklik Yücel heeft ruim een jaar geleden al een initiatiefwet ingediend om gelijke beloning van mannen en vrouwen te bevorderen.
- 1.Uit de journalistiek afkomstige PvdA-politica, die zich als Tweede Kamerlid met veel energie en passie sterk maakte voor het middelbaar beroepsonderwijs. Bracht onder meer een initiatiefnota uit over de borging van stagebegeleiding en stagegarantie in het mbo. Voor zij Kamerlid werd programmamaker bij de NOS en presentatrice en programmamaakster bij Multiculturele Televisie Nederland en de Hindoestaanse Omroep. Daarvoor medeoprichter en directeur communicatie van een informatiecentrum voor jongeren in Amsterdam. Was in 2012-2015 voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie. Na haar Kamerlidmaatschap programmamanager Strategie en Externe betrekkingen bij het Albeda College in Rotterdam en sinds mei 2018 voorzitter van het bestuur van stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.