Debat over de nieuwe Migratieagenda van de Commissie

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op woensdag 20 mei 2015, 3:03.

Het Europees Parlement debateerde vandaag over de nieuwe migratieagenda van de Commissie en, en marge daarvan, het besluit van de Europese Raad van Ministers van defensie en buitenlandse zaken een militaire missie op de Middellandse zee in te stellen om mensensmokkel te bestrijden. Lees hieronder mijn bijdrage en kijk de video terug.

Voorzitter,

Afgelopen maandag hebben de EU ministers van defensie en buitenlandse zaken besloten een Europese missie in te stellen op de Middellandse zee, die de criminele netwerken van mensensmokkelaars moet aanpakken. Met dit snelle handelen hebben de Lidstaten laten zien dat wanneer de politieke wil aanwezig is, zij daadkrachtig en eensgezind kunnen optreden.

Echter, de bereidheid om invulling te geven aan de andere aspecten van ditzelfde vluchtelingenprobleem - zoals het creëren van veilige, legale routes voor mensen in nood en het organiseren van solidariteit binnen de EU - blijkt helaas vele malen minder groot. De Raad durfde aan het begin van dit debat de term “vluchtelingen” niet eens in de mond te nemen en sprak alleen over de noodzaak om illegale migratie tegen te houden.

De Commissie geeft in haar nieuwe migratieagenda terecht aan, dat het antwoord op deze humanitaire crisis ligt in een geïntegreerde aanpak. Het wordt tijd dat ook de Raad tot die conclusie komt en aan de slag gaat met het bieden van een veilig heenkomen voor hen die dat het meeste nodig hebben.

Dank u voorzitter.