Europees Parlement maakte einde aan rentefraude door banken

Met dank overgenomen van C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, gepubliceerd op dinsdag 19 mei 2015, 3:50.

Vandaag heeft het Europees Parlement met een overgrote meerderheid het wetsvoorstel van VVD Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen aangenomen dat moet voorkomen dat in de toekomst financiële benchmarks, zoals Libor en Euribor, kunnen worden gemanipuleerd door banken.

Door manipulatie van hun onderlinge rentetarieven, de zogenaamde Libor- en Euribor-tarieven, konden banken in hun eigen voordeel de prijs van leningen, hypotheken en derivaten beïnvloeden.

Van Nieuwenhuizen: "Deze manipulatie raakt ons allemaal, of het nu gaat om hypotheekrente, de hoogte van pensioenen of de prijs van brandstof. Mijn voorstel maakt een einde aan manipulatie van rentestanden waardoor banken grof geld verdienden terwijl consumenten en bedrijven de dupe werden. De aanhoudende schandalen tonen aan dat nieuwe en strengere regelgeving hoognodig is.”

Het voorstel gaat belangenverstrengeling tegen, er komt volledige openheid over de manier van werken en er komt streng toezicht. Eerder zijn de straffen op gesjoemel al flink opgetrokken, de maatregelen waar ik aan werk moeten gesjoemel voorkomen. Nu het voorstel door het Europees Parlement is aangenomen kan de volgende stap gezet worden. Volgende maand start Van Nieuwenhuizen namens het Europees Parlement de onderhandelingen met de Raad zodat de voorstellen zo snel als mogelijk tot wetgeving leiden.