Antwoorden Mogherini op vragen over situatie mensenrechten en persvrijheid in Azerbeidzjan

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op vrijdag 1 mei 2015, 3:13.

Photo: Flickr Niyaz Bakili

Op 22 januari 2015 heb ik samen met collega’s van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement vragen Azerbeidzjan gesteld aan de Commissie over de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan. Lees hieronder het antwoord van Federica Mogherini, Buitenlandchef van de EU.

“De EU heeft in verschillende openbare verklaringen[1] en in bilaterale bijeenkomsten met de autoriteiten van Azerbeidzjan op alle niveaus haar bezorgdheid geuit. Met betrekking tot de doelstellingen inzake mensenrechten in Azerbeidzjan meent de EU dat het aangaan van een constructieve maar principiële dialoog de meest efficiënte methode is om de punten van zorg aan te pakken. Azerbeidzjan komt niet in aanmerking voor versterkte EU-bijstand in het kader van het “meer voor meer”-beginsel.

De financiële steun van de EU aan het maatschappelijk middenveld in Azerbeidzjan wordt voornamelijk door middel van subsidieovereenkomsten verleend. Deze overeenkomsten komen tot stand na een oproep tot het indienen van voorstellen, die overeenkomstig de geldende EU-wetgeving worden georganiseerd en openstaan voor alle organisaties van het maatschappelijk middenveld. De EU heeft herhaaldelijk kritiek geuit over de nieuwe beperkingen in de Azerbeidzjaanse wetgeving inzake de registratie en financiering van ngo’s. De EU werkt samen met de Raad van Europa en verwacht veel van de resultaten van de werkzaamheden van de gezamenlijke werkgroep van de Azerbeidzjaanse regering en het maatschappelijk middenveld, die zich ook bezighoudt met de herziening van de regelgeving voor de organisaties van het maatschappelijk middenveld.

De EU-delegatie in Bakoe brengt regelmatig individuele gevallen ter sprake bij de Azerbeidzjaanse autoriteiten; daarnaast heeft zij gedetineerden bezocht en met de EU-lidstaten afgesproken om op rechtszittingen van aangehouden en in hechtenis genomen personen aanwezig te zijn. Onlangs heeft Stavros Lambrinidis, de speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten, alle punten van zorg in Bakoe aangekaart, ook ten aanzien van de president, en toegang tot drie van de gevangenen gekregen. De EU handelt ook overeenkomstig de EU-richtsnoeren betreffende mensenrechtenactivisten, en verstrekt juridische en medische bijstand aan gedetineerden. Voorts is de EU voornemens de jaarlijkse mensenrechtendialoog met Azerbeidzjan te hervatten.”

[1] http://eeas.europa.eu/azerbaijan/news/index_en.htm