BNR interview over mogelijke herinvoering doodstraf in Hongarije

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 30 april 2015, 2:27.

Vanochtend sprak ik op radio BNR over de plannen van premier Victor Orban een debat te voeren over het herinvoeren van de doodstraf in Hongarije. Luister hieronder mijn bijdrage terug en lees het verslag van BNR.

http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20150430063515240

Hongarije overweegt de doodstraf weer in te voeren. Premier Viktor Orban wil hierover een debat voeren in zijn land. Mocht het zover komen, dan zal Hongarije geen lid meer zijn van de Europese Unie, zegt PvdA-Europarlementarië Kati Piri. “Een EU-lidmaatschap en de doodstraf gaan niet samen.”

Zijn regeringspartij Fidesz wil ook in Brussel de discussie hierover aanzwengelen. “Dat gaat niet gebeuren.” Piri, zelf net terug uit Hongarije, laat er geen misverstand over bestaan.

“Dit is een debat dat we niet gaan voeren in Brussel. Het is ook nog nooit opgebracht door een van de lidstaten van de Europese Unie.”

Sterker nog, zegt Piri. Zelfs een aantal, in haar woorden ‘niet al te democratische landen’, als Azerbeidzjan, Kazachstan die lid zijn van de Raad van Europa, kennen geen doodstraf meer. “Dat is een van de voorwaarden van dat lidmaatschap, dat je de doodstraf moet hebben afgestraft.”

Toestemming heeft Hongarije niet nodig, maar het zal wel zijn lidmaatschap van onder meer de Europese Unie en de Raad van Europa verliezen. “Op het moment dat ze daaruit zijn gestapt, zouden ze in theorie de doodstraf kunnen invoeren”, zegt Piri.

Rechts

Het is niet het eerste voorstel van Orban dat tot kritiek heeft geleid binnen de Europese Unie. Zo kwam hij eind vorig jaar met de maatregel om belasting te gaan heffen over het gebruik van internet. Dat leidde ook in zijn eigen land tot grootschalige protesten.

Fidesz, een van oorsprong rechts-conservatieve partij, staat onder druk door het succes van Jobbik, een zeer rechtse partij die bekend staat om zijn antisemitische standpunten. “Op dit moment wordt Fidesz bijna als een middenpartij gezien door jongeren”, zegt Piri. “Links is zeer gefragmenteerd dus het enige alternatief lijkt aan de rechterflank te zitten.”

En daar zit Jobbik, dat er electoraal inmiddels beter voor lijkt te staan dan Fidesz. Dat deze partij nu met de doodstraf komt, is niet zo verwonderlijk, zegt Piri. “Fidesz zal zich de komende tijd nog meer met dit soort onderwerpen profileren.”

EVP

Standpunten die vloeken bij de waarden van de Europese Unie, zegt de Europarlementariër. Fidesz maakt binnen de EU deel uit van de Europese Volkspartij, waartoe ook het CDA behoort. “Het is heel pijnlijk te zien dat deze partij nog steeds is geaccepteerd binnen de allergrootste politieke familie in Europa”, zegt Piri.

“Dat is ook iets waar wij de CDA-collega’s op aanspreken. Het zou echt een opluchting zijn als zij afstand van Fidesz nemen.”