VVD Eist Opheldering van Franse Eurocommissaris over Begrotingsregels

Met dank overgenomen van C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, gepubliceerd op woensdag 22 april 2015, 12:47.

VVD-Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen heeft opheldering gevraagd van de Franse Eurocommissaris Pierre Moscovici over diens steun aan een resolutie van zijn partij, de Franse Socialisten, die oproept tot het verder versoepelen van de fiscale regels in de EU. Moscovici is de Eurocommissaris verantwoordelijk voor het beoordelen of nationale begrotingen voldoen aan de begrotingsafspraken in het Stabiliteits -en Groeipact (SGP).

Afgelopen weekend zette Moscovici echter zijn naam onder de resolutie, waarin wordt opgeroepen bepaalde uitgaven niet mee te nemen in die beoordeling. Dit gaat rechtstreeks in tegen het SGP. ''Commissaris Moscovici zou de begrotingswaakhond van Europa moeten zijn. Hij moet de fiscale regels handhaven, niet ondermijnen''. aldus Van Nieuwenhuizen.

De resolutie doet tevens een oproep aan de Europese Centrale Bank om haar monetair beleid nog verder te verruimen en rechstreeks staatsobligaties op te kopen. Van Nieuwenhuizen zegt hierover: ''De Europese Centrale Bank is onafhankelijk en moet zonder bemoeienis haar werk kunnen doen. Zeker een Eurocommissaris zou dit moeten weten.'' Moscovici kwam al eerder onder vuur. De voormalig Franse minister van Financiën besloot hij in maart Frankrijk niet te beboeten, ondanks het feit dat dat land al jaren de Europese begrotingsafspraken schendt.