BNR interview over EU-top bootvluchtelingen - Hoofdinhoud
Vandaag sprak ik op BNR radio over de extra top over de bootvluchtelingen problematiek in het Middellands Zeegebied. Je kunt de uitzending hieronder terugluisteren.
Hieronder lees je het verslag van BNR:
Donderdag wordt er een extra top gehouden in Brussel over bootvluchtelingen. EU-president Donald Tusk heeft de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen bijeengeroepen om te praten over wat Europa kan doen om te voorkomen dat vluchtelingen sterven op de Middellandse Zee.
“De situatie in de Middellandse Zee is dramatisch en dat mag niet langer voortduren. Wij kunnen niet toestaan dat honderden mensen sterven bij de oversteek naar Europa”, zei Tusk in een videoboodschap. Hij wil op het hoogste niveau praten over wat Europa kan én moet doen om de situatie op korte termijn te verlichten.
Griekenland
Naast Italië, dat al veelvuldig aan de bel heeft getrokken over de problemen, heeft ook Griekenland in toenemende mate te maken met vluchtelingenboten. Vandaag sloeg een boot met tientallen vluchtelingen aan boord kapot op de rotsen bij het eiland Rhodos. Tenminste drie mensen zijn verdronken. Zeker 93 mensen zijn uit het water gehaald, dertig van hen moesten naar het ziekenhuis. Hoeveel mensen er aan boord waren kon de kustwacht niet zeggen.
Het is maar een van de vele migrantenboten die in Griekenland arriveren, zegt correspondent Nikos Lanser. “Het aantal mensen dat de laatste dagen binnenkomt, is vele malen groter dan hetzelfde aantal vorig jaar.” Volgens hem is de angst in het financieel noodlijdende land om met vluchtelingen ‘overspoeld’ te worden, groot.
Capaciteit
De huidige capaciteit voor reddingsoperaties is absoluut onvoldoende, zegt Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA. De enige manier om het aan te pakken is gezamenlijk met alle 28 EU-landen naar een oplossing te zoeken. “Ik hoop dat de ministers van Buitenlandse Zaken met maatregelen komen om de capaciteit desnoods vanaf morgen wél voldoende is om mensen niet te laten verdrinken in de Middellandse Zee.”
Aan Nederland dus ook de nadrukkelijke taak om landen als Italië, Malta en Griekenland bij te staan, met onder meer de inzet van kustwachtschepen en helikopters. Piri: “Als die vraag er ligt vanuit bijvoorbeeld Italië, hoop ik dat Nederland daar positief op antwoordt. Die geïntegreerde aanpak moet er sowieso komen. De mensen weten wat voor risico’s het met zich meebrengt en toch stappen ze met hun hele gezin op zo’n boot. Dat zegt genoeg over de ellende die zich voltrekt rondom de Europese Unie.”