Het Grote PvdA Midden-Oosten debat

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2015, 3:09.

Het grote PvdA Midden-Oosten debat vond plaats op zaterdag, 28 april in Zwolle. Met sprekers uit binnen- en buitenland, meer dan 250 bezoekers en een breed scala aan onderwerpen werd het een bijzondere en interessante dag. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders verzorgde de openingsspeech.

Zelf nam ik deel aan een paneldiscussie over de situatie in Libië, Tunesië en Egypte. Het was erg leuk om naast oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, ook te horen van mensen rechtstreeks uit de regio. Lobna Jeribi (Ettakatol partij Tunesië) en Farida Allaghi (Zaakgelastigde Libische missie naar de EU) hadden beide een erg indrukwekkend verhaal.

In de namiddag was er een debat over de EU relaties met Turkije en de rol van Turkije in de regio. Een volle zaal discussieerde mee met journalist Mehmet Ulger, onderzoeker Erdogan Aykac, Sadi Pire (lid van het Politbureau van de Patriottische Unie van Koerdistan) en mijzelf over onder andere de persvrijheid in Turkije, de Syrische vluchtelingenproblematiek en de aankomende parlementsverkiezingen op 7 juni.

Doordat je maar op 1 plek tegelijk kan zijn, heb ik helaas de andere debatten over de bedreiging van ISIS en het Israelisch-Palestijns conflict moeten missen. De FMS heeft in ieder geval een korte sfeerimpressie gemaakt van deze bijzondere dag. Voor herhaling vatbaar!