Wetsvoorstel tegengaan manipulatie van Benchmarks aangenomen - Hoofdinhoud
Na weken van onderhandelen met de andere politieke groepen is gisteren mijn wetsvoorstel over de manipulatie van Benchmarks met een grote meerderheid van 46 stemmen voor en 10 tegen aangenomen in de Commissie Economische en Financiële Zaken. Een mooi moment!
Onderstaande bericht is ook gepubliceerd op www.VVD.nl
Klanten van banken zijn door een wetsvoorstel van Cora van Nieuwenhuizen in de toekomst beter beschermd tegen gesjoemel met rentetarieven. Brussel en Washington deelden daarvoor miljardenboetes uit, Rabo schikte voor 774 miljoen en ontsloeg haar frauderende medewerkers. VVD-Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen zorgde deze week voor nieuwe Europese wetgeving.
-Wat verandert er precies?
,,Door manipulatie van hun onderlinge rentetarieven, de zogenaamde Libor- en Euribor-tarieven, konden banken in hun eigen voordeel de prijs van rentederivaten en van leningen en hypotheekleningen beïnvloeden. Hetzelfde is gebeurd met valutakoersen. Mijn wetsvoorstel gaat belangenverstrengeling tegen, er komt volledige openheid over de manier van werken en er komt streng toezicht op nationaal en Europees niveau voor de belangrijkste indexen. Eerder zijn de straffen op gesjoemel al flink opgetrokken, de maatregelen waar ik aan werk moeten gesjoemel voorkomen.”
-Is bekend hoeveel schade gesjoemel met indexen heeft opgeleverd?
,,Nee, daar durf ik geen bedrag op te plakken, simpelweg omdat je niet weet wat hun situatie zou zijn geweest als het gesjoemel achterwege was gebleven. Maar je mag ervan uitgaan dat er schade is geweest, en niet alleen bij huizenbezitters. Iedereen was de dupe, met gewone leningen, of via pensioenopbouw. Benchmark indexen zijn essentieel voor het vaststellen van heel veel prijzen: van rentes tot valutakoersen tot de prijzen van benzine en voedsel. Manipulatie van die benchmarkprijzen raakt dus uiteindelijk elke consument.”
-Wanneer is het toezicht een feit?
,,We stemmen deze zomer, daarna mag ik namens het Parlement gaan onderhandelen met de Commissie en lidstaten. In 2016 zullen de wetgeving en het toezicht ingaan.