Spreektekst AO Spoor - Hoofdinhoud
Voorzitter,
De VVD staat pal achter het NS-personeel. Het is volstrekt onacceptabel wanneer je geweld gebruikt tegen mensen die een dienstverlenende en publieke uitoefenen. Wie dat doet, verdient een keiharde aanpak.
Het is verschrikkelijk als je tijdens de laatste rit denkt snel thuis te zijn, maar wakker wordt in het ziekenhuis. De machteloosheid en woede van het personeel is begrijpelijk en raakt ons allemaal diep. Hoe leg je als conducteur je kinderen uit dat je veilig van werk zult thuiskomen? Je naasten maken zich zorgen, en die zorgen zijn terecht.
Het is goed dat de NS, de politie, Prorail, en het kabinet de handen ineen slaan. Maar, helaas, DE oplossing bestaat niet, hoe nuttig en noodzakelijk de voorgestelde maatregelen ook zijn.
Zoals de oud directeur van de spoorwegpolitie het zo goed verwoordde: "Een trein rijdt door de maatschappij. Alle uitwassen die je in de maatschappij tegenkomt, zie je ook in de trein en op stations."
De VVD steunt de preventieve aanpak: het tegengaan van zwartrijden, camera’s en niet meer alleen op de trein. Het is ook goed dat de grootste risicolijnen en tijdstippen inzichtelijk worden gemaakt. Dat is nodig voor een aanpak die zoden aan de dijk zet.
Maar de VVD wil naast alle preventie ook een veel hardere repressieve aanpak.
Ten eerste een oproep aan de NS: verhaal alle schade op de daders. Tot op de laatste cent en tot de laatste snik. Want de geleden schade is materieel, maar vooral ook emotioneel.
Ten tweede: de boetes moeten flink omhoog.
De huidige 35 euro is een schijntje. Sterker nog, op een lang traject kan de boete zelfs goedkoper zijn dan het kaartje. 100 euro voor degene die zwart rijdt, lijkt me het minste.
De hoogte van een boete moet dusdanig afschrikken dat mensen het wel uit hun hoofd laten om zwart te rijden. Ook vinden we een stationverbod interessant!! Kan dit worden gecombineerd met een treinverbod? Het treinverbod heeft al een wettelijke basis. Als je even googled kom je bij kamervragen en voorstellen uit 2004 uit. Een proef heeft al eens uitgewezen dat het preventief werkt! Mijn vraag is nu, waarom wordt deze sanctie nu niet opgelegd door de opsporingsambtenaren? Wat is hier de moeilijkheid? Ik wil de stass oproepen om met de NS in gesprek te gaan, en een draaiboek te maken voor het opleggen van het vervoerverbod. Kennelijk weet men nu niet hoe je er mee om moet gaan. De VVD is voor een vervoerverbod voor mensen die overlast veroorzaken, en die hun handen niet thuis kunnen houden.
Het baart mij zorgen dat het aantal storingen op het spoor fors is toegenomen. Ook duurt het erg lang om na een incident de dienstregeling weer op te starten (een storing die om 12.00uur is verholpen kan de dienstregeling voor de rest van de dag ontregelen). Gezien de flinke toename van het aantal incidenten vraag ik mij af of we kunnen spreken van een structureel probleem. Ik wil hierover opheldering van de staatssecretaris en een analyse van alle incidenten van de afgelopen weken om te kijken waar de gemene deler zit.
Zijn Prorail en de NS winterproof? We hebben nog nauwelijks winter gehad en het is al een paar keer mis gegaan bij een paar graden vorst en een snipper sneeuw. Vanuit praktisch opzicht is het een kwestie van anticiperen in je werkzaamheden op bevroren bovenleidingen en wissels door het laten doorrijden van materieel in de nacht en/of het verhogen van het voltage van de bovenleidingen. Daarnaast biedt de winterdienstregeling handvatten om te voorkomen dat de dienstregeling in een groot deel van het land er uit komt te liggen. Kortom, wat gaat hier mis, en kunnen we wellicht in dit verband leren van landen die veel te maken hebben met winterweer?
Hoe krijgen we de communicatie naar de reiziger beter op orde? Die laat nu sterk te wensen over. De reiziger moet zo snel als mogelijk informatie kunnen krijgen over de alternatieven om te reizen en ook over wat er aan de hand is.
In het verleden is er voor gekozen om het personeel van de NS op een verscheidenheid aan trajecten in te zetten ipv op vaste trajecten, het zgn 'rondje rond de kerk'. Alleen bij de nood-winterdienstregeling wordt dat doorbroken waardoor treinen blijven rijden, anders hou je dit risico. Ik zal de vraag stellen (en daarmee de discussie na lange tijd weer openbreken) of het beter is om personeel op vaste trajecten in te zetten waardoor verstoringen eerder worden gesignaleerd en sneller kunnen worden aangepakt.
Ik wil naar aanleiding van het debat, dat de Tweede Kamer wordt geïnformeerd door de staatssecretaris over de analyse van de oorzaken van de verstoringen, welke afspraken de staatssecretaris gaat maken met Prorail en de NS om de problemen op te lossen vergezeld van een tijdspad.
Dan de problemen op de Brabantroute. We hebben al eens gevraagd om een overzicht van de maatregelen die hier genomen moeten worden om het goederenvervoer in goede banen te geleiden. Welke overwegen moeten aangepakt? Venlo Vierpaardjes moet echt ongelijkvloers. Dat geldt ook voor een overgang in Deurne. Maar nog meer overwegen? Wanneer kunnen we het LVO verwachten, en een overzicht van de onveilige spoorwegovergangen en de aanpak hiervan? Ik refereer aan de onveilige overgangen in Groningen waar 2 dodelijke ongelukken te betreuren vallen. En wanneer de appreciatie van de stass over het aanleggen van ATB vv op de Brabantroute?