Mensenrechten wereldwijd op dieptepunt: we moeten nú het tij keren!

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 12 maart 2015, 4:24.

Het is nog steeds bedroevend slecht gesteld met het respect voor mensenrechten in de wereld. Of het nu gaat om de benarde situatie van vluchtelingen, de strijd voor gelijke rechten voor seksuele minderheden of de onderdrukking van journalisten die hun werk willen doen; schendingen zijn aan de orde van de dag. Bij het debat over de prioriteiten van de EU voor de 28e zitting van de VN-Mensenrechtenraad heb ik speciaal aandacht gevraagd voor de toestand in Azerbeidzjan. Lees hier mijn bijdrage aan het debat.

Voorzitter,

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties staat centraal in de wereldwijde aanpak van mensenrechtenschendingen. Ik ben dan ook erg trots dat mijn eigen land, Nederland, verkozen is als lid van de raad voor de komende drie jaar. De taak die ons te doen staat, zowel in de Mensenrechtenraad als in de EU, moeten we echter niet onderschatten. De mensenrechtensituatie wereldwijd heeft een dieptepunt bereikt.

Iedere dag weer vinden er wereldwijd grove schendingen plaats. Oppositieleiders worden zonder eerlijk proces achter tralies gezet. Mensenrechtenverdedigers en journalisten moeten vrezen voor hun leven, enkel omdat zij kritisch durven te zijn. Discriminatie en geweld tegen LHBT personen zijn aan de orde van de dag. En nog steeds verdrinken jaarlijks tienduizenden vluchtelingen in de Middellandse zee.

Het is aan ons om het tij te keren. Dat kunnen we alleen doen door in ons externe optreden consequent aandacht te besteden aan mensenrechtenkwesties, maar tegelijkertijd kritisch te blijven naar onszelf. Ik wil hier graag extra aandacht vragen van Commissaris Hahn voor de situatie in Azerbeidzjan, waar vele prominente mensenrechtenverdedigers en leden van de oppositie het afgelopen jaar in de gevangenis zijn gezet. De zaak van Leyla Yunus, door dit Parlement genomineerd voor de Sacharov-prijs, staat symbool voor het repressieve karakter van de regering in Bakoe.

Met de prioriteiten die we voor de 28e VN-Mensenrechtenraad hebben geformuleerd, is de eerste stap gezet. Ik roep daarom de Commissie, het Parlement en de Lidstaten op om deze koers gezamenlijk door te zetten.

Dank u voorzitter.

Voor de link naar de resolutie van het Europees Parlement klik hier.