Overleg met minister Kamp over digitale radio, netneutraliteit en internet in buitengebieden - Hoofdinhoud
Vanmiddag was er een algemeen overleg telecommunicatie met minister Kamp. We hebben gesproken over onder andere snel internet in buitengebieden, het slechte Europese voorstel waarin netneutraliteit niet beschermd wordt en roamingkosten in het buitenland nog steeds niet afgeschaft word. Ook hebben we gesproken over digitale radio. Hieronder staat mijn spreektekst.
Overstappen
Voorzitter, de VVD-fractie is blij dat de minister zich hard inspant voor de kleine ondernemer. Kleine ondernemers en zelfstandigen zijn de oliemannetjes van onze economie, en zij moeten niet belemmerd worden maar juist gemotiveerd. Juist nu de economie weer aantrekt. De minister laat zien door te pakken onder andere het het uitvoeren van mijn voorstel om het overstappen naar een andere telecomaanbieder voor kleinzakelijke gebruikers makkelijker te maken. Dat is mooi! En dat gaat deze ondernemers honderden tot duizenden euro’s per jaar schelen.
Internet
Voorzitter, de minister spant zich ook in voor de ondernemer in het buitengebied. Ondernemers in het buitengebied willen én moeten ook digitaal actief zijn. Dit kan zijn om hun diensten aan te bieden, maar ook om verplichte formulieren voor de overheid in te vullen. Denk aan boeren die elk jaar weer opnieuw de beplanting van hun velden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door moeten geven. De internetverbinding moet dan natuurlijk wel goed zijn. Ik ben blij te lezen dat de minister zich inspant om toegang tot snel internet in buitengebieden te verbeteren.
In sommige gebieden is de reguliere mobiele dekking ondermaats. Hoe gaat de minister bevorderen dat dit verbetert? Heeft hij ideeën over het stimuleren van de plaatsing van zendmasten? En is hij al in gesprek getreden met zijn collega die over de C2000-masten gaat? Wij hebben al eerder gesproken over de mogelijkheid om zendapparatuur in de bestaande C2000-masten te hangen. Ik vraag mij af wat de huidige stand van zaken hierop is. Graag een toelichting van de minister.
Onderhandelingen Digital Single Market
Voorzitter, de VVD is zwaar teleurgesteld over de uitkomst van de onderhandelingen over een interne telecommarkt. Ik zou graag van de minister willen weten welke gevolgen het afgezwakte voorstel voor netneutraliteit voor Nederland gaat betekenen?
In het Raadsvoorstel wordt de afschaffing van roamingtarieven op de lange baan geschoven. De oogst is hier ook heel mager. Nederlandse consumenten en ondernemers die naar een ander Europees land reizen zullen dus de komende jaren onnodig extra blijven betalen voor bellen, sms-en en internetten in het buitenland. Is de minister niet net zoals de VVD ontzettend teleurgesteld over de uitkomsten? Wij gaan er vanuit dat het compromis dat Nederland had uitgewerkt nu van tafel is, en de minister verder gaat lobbyen op basis van de oorspronkelijke Nederlandse inzet? Is de minister bereidt buiten de Europese Raad om richting andere lidstaten, het Europees Parlement, en in het bijzonder richting Eurocommissaris Oetinger, te blijven lobbyen voor afschaffing van roamingtarieven en behoud van onze netneutraliteit?
Etherbeleid
Voorzitter, dan het etherbeleid. Ik begrijp dat de minister voornemens is de FM-frequenties die in 2017 aflopen te gaan veilen. Ik snap het principe om de schaarse ruimte die in de ether beschikbaar is te veilen, omdat op die manier iedere geïnteresseerde mee kan doen en er een marktconforme prijs ontstaat. Aan de andere kant begrijp ik dat er in 2009 intenties zijn uitgesproken over de digitalisering van radio. De commerciële én publieke radiostations zijn daarop gaan investeren. Zij stellen dat een verlenging van de vergunningen in plaats van een veiling nu voor de hand ligt omdat het radiogebruik de laatste jaren sterk is gedigitaliseerd. Weliswaar niet geheel conform de brief uit 2009 via DAB+, maar toen was ook de opkomst van smartphones, Wi-fi en digitale radio via de kabel en glasvezel niet voorzien. Gedigitaliseerd is er in ieder geval. Kortom: hoe staat de minister erin? En welke bijdrage kan de minister zelf leveren aan een verdere versnelling van de digitalisering van de radio? Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de auto-industrie; FM wordt nu voornamelijk nog onderweg beluisterd. Thuis en op het werk luistert men al heel vaak en steeds meer digitale radio. Is de minister bereid met de auto-industrie in gesprek te gaan over hun bijdrage aan de verdere digitalisering van de radio?