Vechten tegen een veelkoppig Brussels monster - Hoofdinhoud
In Brussel is de Europese Commissie gestart met een project om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versimpelen. Het lijkt er soms wel op dat de bureaucraten door de bomen het bos niet meer zien en voor zichzélf bezig zijn met versimpelen. Voor de boeren is dit voorlopig domweg een regelrechte ramp. In minder dan een maand moeten wij de Gecombineerde Opgave invullen, maar de invulling van de vergroening is nog steeds onduidelijk. Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Vorig jaar heb ik de Europese Commissaris Phil Hogan al opgeroepen de vergroening in het GLB een jaar uit te stellen.
Nederland is een gidsland in Europa, wij hebben al enorme stappen gezet in bijvoorbeeld mestbenutting, dierenwelzijn en luchtkwaliteit. Per kilo agrarisch product is de milieu-impact in Nederland het laagst. Laat ons hiervoor beloond worden! Dat zou moeten kunnen door onze kwaliteitscertificaten, zoals het IKB, VVAK en Focus Planet, mee te laten tellen voor vergroening. Het tegenovergestelde is het geval. Omdat in Nederland elke vierkante centimeter landbouwgrond telt, is de grondgebonden vergroening nergens in Europa zo duur als bij ons.
De nieuwe Commissaris voor Landbouw is in tegenstelling tot zijn voorganger gelukkig een stuk pragmatischer en hij denkt mee. Hij heeft aangegeven de wetgeving niet uit te kunnen stellen, maar wil wel coulant omgaan met de invulling ervan. Dit moet hij duidelijker communiceren naar de instanties in Nederland die het GLB uitvoeren. Hier zet ik mij voor in, maar ik wil verder gaan. Samen met mijn collega’s in de landbouwcommissie ga ik Phil Hogan aanschrijven en doe hem acht concrete voorstellen voor versimpeling van het GLB.
Als de regels onduidelijk zijn moeten we meer ruimte en tijd krijgen om de vergroening in te vullen. Wij moeten inzetten op oplossingen, in plaats van ondernemers in de weg zitten. Nederlandse boeren doen al jaren hun best, volgens mij is nu de Europese Commissie aan zet om over de brug te komen.