Antwoord Mogherini op vragen over mensenrechtensituatie Rwanda

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op maandag 2 maart 2015, 3:31.

Flickr - Surian Soosay

Op 8 december 2014 stelde ik de EU Buitenlandchef Federica Mogherini vragen over de mensenrechtensituatie in Rwanda. Hieronder haar antwoord:

“Ik ben mij ervan bewust dat Rwanda een sterk politiek standpunt heeft ingenomen ten aanzien van het Internationaal Strafhof. In de praktijk heeft Rwanda echter al meegewerkt aan specifieke zaken, zoals bij de overbrenging van rebellenleider Bosco Ntaganda naar Den Haag in 2013.

De EU zal de kwestie inzake de eerbiediging van de mensenrechten en de democratische ruimte blijven aankaarten bij de Rwandese regering. Zij roept op om een leefbaar klimaat voor de politieke oppositie te creëren, het maatschappelijk activisme door het maatschappelijk middenveld te eerbiedigen en vermeende gevallen van gedwongen verdwijningen, willekeurige arrestaties en willekeurige opsluitingen snel en doeltreffend te onderzoeken.

Rwanda heeft meegewerkt aan de universele periodieke doorlichting van de VN-Mensenrechtenraad en heeft in 2014 de speciale VN-rapporteur voor het recht van vreedzame vergadering en vereniging in het land uitgenodigd. Beide processen hebben geleid tot lijsten met aanbevelingen en Rwanda heeft ermee ingestemd deze aanbevelingen te volgen. De EU ondersteunt alle processen die erop gericht zijn de democratische ruimte in Rwanda uit te breiden. Op politiek vlak doet zij dit tijdens de dialoog met de autoriteiten en op financieel vlak door haar steun te verlenen aan maatschappelijke organisaties die actief zijn op de desbetreffende gebieden. De EU ondersteunt Rwanda ook in de strijd tegen straffeloosheid voor misdaden in verband met de genocide, en Rwanda heeft meegewerkt aan verschillende onderzoeken van EU-rechtsgebieden en heeft rogatoire commissies aanvaard.”