Wet Aanpak Schijnconstructies pakt misstanden op de arbeidsmarkt aan - Hoofdinhoud
Foto PvdA Facebook
Het is zover: vandaag debatteert de Tweede Kamer over de door minister Lodewijk Asscher ingediende Wet Aanpak Schijnconstructies. De PvdA is daar erg blij mee. We hebben er als geen ander op aangedrongen. Samen met de vakbonden. Op hun website roepen ze de Tweede Kamer dan ook op met de wet in te stemmen. Overigens zijn ook veel mkb-bedrijven, vaak met eigen mensen in dienst, tevreden met de wet. Die zorgt er namelijk voor dat ze niet zo makkelijk meer op oneerlijke wijze 'uit de markt worden geprijsd'.
Belangrijk winstpunt van de nieuwe wet is het invoeren van een uitgebreide ketenaansprakelijkheid voor de juiste uitbetaling van het loon. Niet langer kan bijvoorbeeld een opdrachtgever de andere kant opkijken, z'n schouders ophalen en z'n handen in onschuld wassen als er verderop in de keten (zoals een uitzendbureau) dingen mis gaan. Als de opdrachtgever onvoldoende doet om dat te voorkomen, komt de rekening bij hem terecht. En er gaan vaak dingen mis. In de bouw, het transport, de metaal, de vleesverwerkende industrie, de land- en tuinbouw enzovoorts. Alleen al in de bouw gaat het de laatste jaren om een indrukwekkende lijst. Of het nou om de bouw van een aantal energiecentrales in het Noorden ging, om de aanleg van de Tweede Maasvlakte of om werkzaamheden aan de A2, de A4 en de A15: buitenlandse collega's werden uitgebuit, bedrijven die zich wel aan de regels hielden verloren de concurrentieslag en veel Nederlandse bouwvakkers stonden werkloos aan de kant. Ze waren zogenaamd te duur: 'Voor jou twee Polen, drie Bulgaren of vier Roemenen'.
Met deze wet komt daar verandering in. Hij zorgt dat opdrachtgevers en hoofdaannemers, en daarmee alle bedrijven die voor hen werken, zich beter gaan gedragen. Dat gelijk werk ook gelijk wordt beloond en mensen dus niet worden ingeschakeld enkel en alleen omdat ze te goedkoop zijn. En gaat het toch mis, dan heeft de werknemer straks veel meer mogelijkheden om z'n geld te krijgen: hij kan namelijk bij meer werkgevers (èn de opdrachtgever) terecht. Bovendien zullen bedrijven die de fout in gaan niet alleen stevig worden beboet, maar worden ze ook met naam en toenaam bekend gemaakt. Ook dat zal effect hebben. Net als het feit bijvoorbeeld dat de Inspectie gegevens over cao-ontduiking die ze aantreft aan sociale partners die die cao afsluiten doet toekomen. Die kunnen daar dan vervolgens weer mee aan de slag.
Op die manier sluit het net rondom malafide uitzendbureaus, foute werkgevers en hun schimmige constructies zich steeds meer. En we gaan door. Volgende doelen: het aanpakken van schijnzelfstandigheid (waardoor allerlei regels worden omzeild) en het strenger maken van de Brusselse regels. Nog zat te doen dus voor werkend Nederland.