Onder geen beding amnestie voor daders MH17

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op woensdag 25 februari 2015, 4:17.

“Het Europees Parlement en het Oekraïens Parlement hebben vandaag samen bevestigd, dat onder geen enkel beding aan de daders van de aanslag op de MH-17 amnestie kan en zal worden verleend. De amnestieregeling, die is overeengekomen in het Minsk-II-akkoord van 12 februari, is niet op hen van toepassing.

PvdA-Europarlementariër Kati Piri, lid van de EP-delegatie voor relaties met Oekraïne, heeft zich sterk gemaakt voor deze passage in de slotverklaring van de EU-Oekraïne Parlementaire Associatie Commissie (PAC).

Gisteren en vandaag bracht een delegatie van het Oekraïense Parlement, de Verkhovna Rada, een bezoek aan het Europees Parlement. Als afsluiting van de tweedaagse vergadering van de EU-Oekraïne Parlementaire Associatie Commissie (PAC) namen de Europese en Oekraïense parlementaire delegaties deze gezamenlijke slotverklaring aan over de politieke en veiligheidssituatie in Oekraïne. Het was de eerste keer dat de commissie onder het Associatie Akkoord met de EU bijeenkwam.

In de slotverklaring staat letterlijk;

“De Parlementaire Associatie Commissie steunt het internationale en onafhankelijke onderzoek naar de omstandigheden van het tragische neerstorten van Malaysian Airlines vlucht MH17 en roept alle partijen op om oprechte bereidheid te tonen om mee te werken, om veilige en onbeperkte toegang tot het rampgebied te garanderen en toegang te verlenen tot alle andere relevante bronnen die kunnen bijdragen aan het onderzoek en voor het gerecht brengen van de daders van deze misdaad; onderstreept dat geen amnestie verleend zal worden aan de daders van deze oorlogsmisdaad.”