BNR Radio interview over bezoek Poetin aan Hongarije

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op dinsdag 17 februari 2015, 3:43.

Vandaag sprak ik bij Radio BNR over het bezoek van de Russische president Poetin aan Hongarije.

Besluiter het fragment hier:

http://www.katipiri.nl/wp-content/uploads/2015/02/Orbán-heeft-de-laatste-jaren-openlijk-geflirt-met-Poetin.-En-Poetin-wil-graag-laten-zien-dat-hij-nog-vrienden-heeft._.mp3

Terwijl er grote zorgen zijn over het staakt-het-vuren in Oekraïne gaat de Russische president Poetin vandaag op bezoek bij EU-lid Hongarije. Hij hoopt in de omstreden Hongaarse minister-president Orbán een bondgenoot te vinden.

Kati Piri is Europarlementariër voor de PvdA en van Hongaarse komaf. Zij vertelt dat er aardig wat symboliek achter het bezoek zit. “Wat hij kan laten zien met zo’n omstreden staatsbezoek, want het is de eerste keer dat Poetin voet zet op EU-gebied sinds de annexatie van de Krim, is dat hij nog vrienden heeft in de EU.”

Het is niet gek dat Poetin hiervoor naar Hongarije gaat, vertelt Piri. “Orbán heeft de laatste jaren openlijk geflirt met Poetin. Zowel met zijn gedachtegoed als natuurlijk met het afsluiten van een aantal economische deals. Dat is ook officieel de reden dat Poetin met een hele delegatie vanmiddag voet zet in Boedapest, om een aantal energiedeals af te sluiten.”

Verdeel en heers

Ondertussen houdt de rest van Europa Poetin goed in de gaten. “Merkel heeft twee weken geleden al ineens een bezoek gebracht aan Hongarije, om een hartig woordje te spreken met de minister-president, vermoed ik. Ook over de sancties. Om die in te stellen heb je alle landen nodig, maar om het op te heffen heb je er maar één nodig. Je ziet dat Poetin die verdeel en heers politiek weer probeert toe te passen in Europa. Er zijn meerdere landen die hebben laten weten moeite te hebben met de sancties, op die landen wordt nu dan ook extra gelet.”

Bron: http://www.bnr.nl/nieuws/172317-1502/poetin-zoekt-bondgenoot-in-hongarije