Buitengerechtelijke executies in Burundi - Vragen aan Mogherini

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op dinsdag 17 februari 2015, 3:43.

Nadat het Europees Parlement eerder deze maand een resolutie aannam om aandacht te vragen voor de arrestatie van journalist en mensenrechtenactivist Bob Rugurika, zijn er wederom grove mensenrechtenschendingen gemeld in Burundi.

Met presidentiële en parlementaire verkiezingen in aantocht, is het zeer zorgelijk dat de veiligheidsdiensten in Burundi volgens Human Rights Watch-rapporten onlangs zeker 47 rebellen, nadat zij zich overgaven, buitengerechtelijk hebben geëxecuteerd. De Burundese autoriteiten hebben een onderzoek toegezegd, maar de praktijk leert dat daders zelden worden vervolgd en straffeloosheid zegeviert.

Ik heb daarom de Vice-President/Hoge Vertegenwoordiger voor Europees Buitenlands en Veiligheidsbeleid de volgende vragen gesteld:

  • Welke stappen onderneemt de VPHR om te verzekeren dat dit onderzoek grondig en onafhankelijk zal worden uitgevoerd en de daders hun straf niet ontlopen?
  • Op welke manier steunt de EU de hervormingen van het leger en het politie-apparaat en heeft de EU de regeringspartij CNDD-FDD aangesproken over de noodzaak om de gewelddadige ‘Imbonerakure’ jeugdbeweging aan banden te leggen en leden ervan te berechten voor gepleegde misdaden?
  • Internationale aandacht voor de verkiezingen in mei en juni is cruciaal om het land te helpen ontsnappen uit de politieke impasse van 2010 en vrede en stabiliteit te herstellen. Hoe steunt de VPHR de naleving van afspraken door alle partijen, voor een vreedzaam verkiezingsproces en breed geaccepteerde verkiezingsuitslagen, met name nu de VN-missie BNUB niet meer in het land is?