Hoorzitting over mensenrechten in Hongarije roept veel vragen op

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 22 januari 2015, 3:02.

Vanochtend was er een hoorzitting over mensenrechten in Hongarije. Op initiatief van de commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse zaken kwamen verschillende experts bijeen om het Europees Parlement in te lichten over de huidige situatie.

Dat de mensenrechten onder druk staan in Hongarije mag duidelijk zijn. Tijdens de hoorzitting kwamen er opnieuw pijnlijke feiten naar voren over de manier waarop de regering van Premier Viktor Orbán de rechtsstaat weet te verzwakken. Persvrijheid wordt systematisch ondermijnd, NGOs wordt het werk moeilijk gemaakt, en rechten van minderheden worden genegeerd. Bovendien voedt de regering regelmatig het anti-migranten sentiment met beschamende uitspraken over immigranten, zelfs vlak na de aanslagen in Parijs.

Tijdens de hoorzitting was er ook een officiële vertegenwoordiger van de regering aanwezig. Hij deed alle kritiek af als leugens en samenzweringen en was van mening dat het Westen zich niet moet bemoeien met wat er in Hongarije gebeurt.

Schandalig genoeg houdt de fractie van christendemocraten in het Europees Parlement (waar het CDA deel van uitmaakt) nog altijd de Fidesz partij een hand boven het hoofd. Het is wat mij betreft niet uit te leggen dat deze democratische partijen direct samenwerken met deze autoritaire, ondemocratische partij - die duidelijk niets moet hebben van de Europese waarden waar de EU juist op gebaseerd is.

Met Frans Timmermans als eerste verantwoordelijke binnen de Europese Commissie voor de bescherming van de rechtsstaat binnen de EU, ga ik ervan uit dat de Commissie er alles aan gaat doen om principes van rechtsstatelijkheid en fundamentele rechten af te kunnen dwingen in alle lidstaten. Het is daarvoor de hoogste tijd.

Zie hieronder mijn interventie tijdens de hoorzitting.

http://www.katipiri.nl/wp-content/uploads/2015/01/VOD_20150122_10430600_10450500_Ch07_EN_-4623f8d14b10a14bf6-2a8f.wmv