‘Sancties tegen Rusland broodnodig’

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op woensdag 14 januari 2015, 2:53.

Kati Piri beklemtoonde over de situatie in Oekraine vandaag in het Europees Parlement dat de sancties tegen Rusland broodnodig zijn nu de Russen en separatisten de akkoorden aan het laars lappen. Hier haar bijdrage:

“De nieuwe regering stelt zichzelf nu een ambitieus hervormingspakket ten taak. Het is noodzakelijk dat het implementeren hiervan zo snel mogelijk concreet wordt gemaakt. Bovendien moet het een hervorming zijn volgens het principe van inclusiviteit: een pluralistische samenleving die recht doet aan de Europese waarden waar de Maidan-opstand om begon.

Deze hervormingen worden bemoeilijkt door het aanhoudende conflict in het oosten. Het uitblijven van het implementeren van de Minsk akkoorden door Rusland en de separatisten is alarmerend. Dit geeft nogmaals aan dat de sancties die door de EU zijn ingesteld nog altijd relevant zijn en dat we eraan vast moeten houden.

Tot slot mag het duidelijk zijn dat Nederland niet zal rusten voordat objectief bewijs is geleverd voor de toedracht van het neerstorten van vlucht MH17 en de verantwoordelijken zijn berecht. Ik eis dan ook met klem dat volle medewerking en toegang verleend wordt aan het internationale onderzoeksteam en dat de onderste steen boven komt. Ik hoor graag van de Hoge Vertegenwoordiger hoe zij haar rol hierin ziet.”