Slowaaks referendum over LHBT in strijd met de mensenrechten

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 6 november 2014, 14:38.

De Slowaken krijgen binnenkort een oproep om naar de stembus te gaan voor een referendum over de rechten van seksuele minderheden in het land. De PvdA roept de regeringspartij SMER op om duidelijk stelling te nemen vóór de rechten van de LHBT en om hun achterban te mobiliseren om drie keer ´NEE´ te stemmen.

Het feit alleen al dat een dergelijk referendum waarschijnlijk doorgang krijgt, is een terugval in de strijd voor LHBT-rechten in Europa.

De indieners van de referendumvragen hebben duidelijk als doel om de rechten van LHBT verder in te perken:

  • Gaat u ermee akkoord, dat het huwelijk enkel kan worden gedefinieerd als een relatie tussen een man en een vrouw?
  • Gaat u ermee akkoord, dat het wettelijk onmogelijk wordt gemaakt dat koppels, die bestaan uit personen van hetzelfde geslacht geen kinderen kunnen adopteren noch opvoeden?
  • Gaat u ermee akkoord, dat kinderen wiens ouders het niet wenselijk achten om deel te nemen aan lessen seksuele opvoeding of euthanasie, deze lessen niet hoeven te volgen?

De PvdA vindt dit onacceptabel. Voor de zomer hebben wij al stevige kritiek geuit op onze Slowaakse zusterpartij SMER toen zij een grondwetswijziging steunden die vastlegt dat het huwelijk een exclusieve aangelegenheid is tussen een man en een vrouw. We hebben afgesproken dat er in 2015 een mensenrechtenstrategie wordt geformuleerd met daarin een substantieel en concreet actieplan ter bevordering van LHBT-rechten. Nu roepen wij SMER nadrukkelijk op om duidelijk stelling te nemen tegen de inhoud van dit referendum. SMER moet opkomen voor het gelijkheidsbeginsel dat een essentieel onderdeel vormt van de fundamentele waarden van de sociaaldemocratie. Als een dergelijk referendum doorgang krijgt (het wachten is nu op het uitroepen van een datum door de President) moet er alles aan gedaan worden om te zorgen dat een duidelijk ´NEE´ de uitkomst zal zijn. ´NEE´ tegen het conservatisme dat de rechten van minderheden, die altijd het meest kwetsbaar zijn in een samenleving, wil inperken.

Europa is bovenal een waardengemeenschap, waar de rechten van minderheden te allen tijden gewaarborgd moeten worden. Nederland liep voorop met het homohuwelijk. Inmiddels is het voor koppels van hetzelfde geslacht in Europa en de VS op veel plekken mogelijk om te trouwen. Het verder inperken van LHBT-rechten in Slowakije, zet het land 30 jaar terug in de tijd. Hoogste tijd voor de sociaaldemocraten om zich hard te maken voor het geregistreerd partnerschap van homoseksuelen en zich te distantiëren van dit soort conservatief populisme.