“Niet direct de deur van de EU dichtgooien, zegt rapporteur”

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 18 december 2014, 14:38.

Geschokt is de Nederlandse Europarlementariër Kati Piri (PvdA) zeker door de arrestatiegolf onder Turkse journalisten, afgelopen weekend. Maar direct de gesprekken over toetreding tot de EU stopzetten of de geldkraan dichtdraaien vindt de Turkije-rapporteur geen goed idee.

Piri kreeg vorige week alle Turkse ministers die ze op haar lijstje had staan te spreken, en ze werd ‘welwillend’ ontvangen toen ze in Istanbul en Ankara op bezoek was. “Voor het eerst in tijden was de retoriek positief.” Belangrijkste gespreksonderwerpen: persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

Piri had haar hielen nog niet gelicht of er werd volgens haar “een aanslag op de persvrijheid” gepleegd. Toch ziet ze die niet direct als provocatie aan het adres van de EU. “De regering kon de internationale reactie op de arrestatiegolf wel raden. En dat heeft haar niet tegengehouden. Deze actie zegt denk ik vooral veel over de interne strijd tussen de regerende AKP-partij en de Gülenbeweging.”

Interne strijd of niet, Europese waarden als persvrijheid die zo belangrijk zijn bij toetreding tot de EU, zijn de afgelopen twee jaar sterk achteruitgegaan, zegt Piri. Heeft het dan nog wel zin om gesprekken te voeren over toetreding? “Het lijkt mij geen goed idee om de deur helemaal dicht te gooien want dan kunnen we geen invloed meer uitoefenen op de situatie in Turkije.”

Dat de geldkraan wordt dichtgedraaid sluit Piri niet uit, maar ze wil ook niet bij voorbaat naar dat middel grijpen. Turkije krijgt 600 miljoen euro per jaar, bedoeld om de eisen die gelden voor toetreding tot de EU te helpen realiseren. “Als we fondsen gaan stopzetten moeten we goed opletten dat er geen projecten gevaar lopen die nou juist de democratie ondersteunen.”

Wat er op dit moment dan wel moet gebeuren? “Eerst moet de rechter zich maar eens over deze kwestie buigen. Persoonlijk denk ik dat niet bewezen zal worden dat de journalisten lid zijn van een terroristische organisatie.”

Trouw - 16 december 2014 dinsdag