Emissienormen kleine houtketels aangepast dankzij VVD

Met dank overgenomen van R.J. (Remco) Dijkstra i, gepubliceerd op donderdag 11 december 2014, 2:57.

Onlangs wees één van mijn VVD-collega's mij op een ondernemer die hij had gesproken tijdens een bijeenkomst in het land. De ondernemer heeft een kleinschalige biomassa-installatie waarin hij snoeihout stookt om warmte mee op te wekken. Hij vroeg de VVD om hulp, omdat hij grote problemen voorzag door een nationale wetswijziging die verder gaat dan Europese regelgeving.

 
Bron: http://www.biomassa-engineering.nl/index.html
Bron: Blog Remco Dijkstra

Nederland wilde de emissienormen voor kleinschalige biomassa-installaties verscherpen om zo de uitstoot van stikstof en fijnstof terug te dringen. De scherpere normen zouden echter de doodsteek voor de branche betekenen en zelfs een tegengesteld effect hebben. In de kleinschalige biomassa-installaties wordt lokaal hout gestookt en omgezet in energie of warmte. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld de plaatselijke school of zwembad mee te verwarmen. In Twente en de Betuwe zijn mooie voorbeelden van deze lokale circulaire kringloop. Het levert duurzame energie op, de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen en het stoken op gas of olie wordt overbodig. De sector zorgt bovendien voor een niet gering aantal banen. Een win-win dus!

De VVD heeft daarom tijdens het AO Leefomgeving in november jl. aandacht gevraagd voor de aangescherpte normen en de gevolgen hiervan voor de branche. In reactie daarop heeft staatssecretaris Mansveld aangegeven met de branche om tafel te gaan en de gevolgen van de wetswijziging met ondernemers te bespreken. Dit heeft ertoe geleid dat de emissie-eisen voor kleinschalige biomassa-installaties uiteindelijk worden aangepast tot een realistisch niveau.

Het is goed om via bronbeleid voor een gezonde leefomgeving te zorgen, maar dit moet altijd in balans zijn met economische belangen en de effecten op de werkgelegenheid. Laten we innovatieve technologieën die leiden tot een circulaire economie de kans geven. Realistische normen die aansluiten op Europees beleid zijn hiervoor van groot belang. Geen onmogelijke eisen die tot een tegengesteld milieueffect leiden. De VVD is daarom verheugd dat de oproep van de branche is gehoord en dat de emissienormen voor kleinschalige biomassa-installaties zijn aangepast!