Made in Holland

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op dinsdag 2 december 2014, 1:37.

Op 16 oktober was het voor de 33e keer wereldvoedseldag. Een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd wordt nagedacht hoe we honger de wereld uit kunnen helpen en de groeiende wereldbevolking duurzaam kunnen voeden. Dit jaar stond wereldvoedseldag in het teken van de belangrijke rol die kleine boerenbedrijven spelen bij het bevorderen van voedselzekerheid, duurzame ontwikkeling van landbouwgebieden en de vermindering van armoede.

De wereldbevolking zal, volgens de berekeningen van de Verenigde Naties, groeien van 7 miljard naar 9 miljard mensen. Deze groei zal vooral in China, Azië en Afrika plaatsvinden. Tegelijkertijd vindt op deze continenten een toename van welvaart en verstedelijking plaats. Dit heeft tot gevolg dat ruimte beperkter wordt en grondstoffen schaarser worden. Om 9 miljard mensen te kunnen voeden zal de huidige wereldproductie van voedsel ten minste verdubbeld moeten worden.

Uit meerdere studies blijkt dat de gemiddelde graanopbrengst van de wereld kan worden verhoogd door modernisering van de productie en verbetering van de productieomstandigheden. Daar hoeven we niet heel ver voor van huis. De FAO heeft bijvoorbeeld berekend dat voor de opbrengst van 1 hectare tarwe in West-Europa 3 hectare tarwe nodig is in Oost-Europa, voor precies dezelfde opbrengst. In Nederland is de gemiddelde graanopbrengst ruim 8 ton per hectare, terwijl dit in ontwikkelingslanden slechts 2,9 ton per hectare is. Gezien het feit dat 75% van de armsten ter wereld op het platteland leven en afhankelijk zijn van landbouw om te voorzien in hun levensonderhoud kan hier een enorme winst behaald worden door modernisering.

We moeten zuinig omgaan met de schaarse ruimte die er is. Het is gek dat hier in Nederland steeds weer discussie oplaait over biologische productie, dat veel land vraagt, of het ‘sterrenvlees’ wat minder efficiënt is en een hogere CO2 footprint heeft terwijl wereldwijd de vraag naar voedsel stijgt. Willen wij de wereld ook in 2050 kunnen voeden dan zal de landbouw in Nederland en elders in de wereld -ook de kleine boerenbedrijven- intensiever en efficiënter moeten gaan produceren. Intensief en efficiënt staan ook nog eens synoniem voor duurzaamheid.

Nederland kan met haar efficiënte, hoogproductieve en innovatieve landbouw een toonaangevende rol spelen in de wereldwijde vraag naar voedsel. Als tweede voedselexporteur van de wereld met een export van bijna 80 miljard euro is Nederland een belangrijke speler. Ook op het gebied van kennis en innovatie loopt Nederland voorop in de wereld. De afgelopen jaren zijn grote stappen gezet met bijvoorbeeld precisielandbouw. Deze kennis en de Nederlandse innovatiedrang zijn een belangrijk exportproduct. Want om 9 miljard mensen te kunnen voeden zal wereldwijd een intensiverings- en efficiencyslag gemaakt moeten worden. Wat mij betreft met het etiket ‘Made in Holland’.

Column Helma Lodders Agrimondiaal (29 november 2014)