Geen uitbuiting bij wegwerkzaamheden - Hoofdinhoud
Foto Flickr / Webted
Er moet een einde komen aan het gebruik van schijnconstructies door onderaannemers van Rijkswaterstaat.
Wij staan voor eerlijk werk met een fatsoenlijk salaris. Samen met mijn collega Kamerlid Duco Hoogland wil ik daarom dat eerlijke arbeidsvoorwaarden een harde eis worden bij de keuze voor een aannemer, zodat er geen sprake kan zijn van oneerlijke concurrentie.
De afgelopen jaren kwam naar buiten dat bij verschillende projecten, zoals de A2 Maastricht en de A4 Delft-Schiedam, veelal buitenlandse werknemers werden onderbetaald en uitgebuit.
Rijkswaterstaat mag bij het kiezen van een onderaannemer sociale aspecten al meewegen, maar doet dat vaak nog niet. De overheid heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om het garanderen van goed en eerlijk werk. Rijkswaterstaat kiest te vaak voor de goedkoopste onderaannemer, die bijvoorbeeld via een bv-tje op Malta Portugese bouwvakkers onder het minimumloon laat werken. Dat is onfatsoenlijk en onverantwoord. Die bouwvakkers worden uitgebuit, het is oneerlijke concurrentie voor Nederlandse werkgevers en zorgt voor verdringing van Nederlandse werknemers.
Vorige week had FNV Bouw ook al kritiek op Rijkswaterstaat naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. En ook minister Lodewijk Asscher is hier druk mee bezig, en komt binnenkort met zijn wet ‘aanpak schijnconstructies’ die dergelijke uitbuiting helemaal moet uitbannen. Een wet waar de PvdA op heeft aangedrongen.
Sociale aspecten moeten belangrijker worden bij het aanbesteden, en er moet meer gecontroleerd worden op naleving van arbeidsvoorwaarden en wet- en regelgeving door zowel opdrachtgever als hoofd- en onderaannemers. Nederlanders willen niet rijden over asfalt dat aangelegd is door onderbetaalde en uitgebuite werknemers. Wij willen gelijk loon voor gelijk werk, en een einde aan deze vorm van uitbuiting.