Toelating cisgenese doorbraak voor landbouw - Hoofdinhoud
Uit het antwoord van de Europese Commissie op vragen van VVD-Europarlementariër Jan Huitema blijkt dat er binnen enkele maanden een besluit valt over de toepassing van een revolutionaire plantveredelingstechniek, cisgenese. De VVD pleit al sinds 2008 voor het toepassen van deze techniek, die nu nog valt onder EU wetgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Met behulp van cisgenese zou het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50% kunnen worden teruggebracht.
In Nederland is de Wageningen UR momenteel al druk bezig om aardappelrassen resistent te maken voor phytophthora, een aardappelziekte, doormiddel van de cisgenese techniek. Huitema: “Omdat discussies over ggo’s nogal gevoelig liggen worden besluiten vaak genomen op basis van emoties en niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten. De ontwikkeling van nieuwe technieken zoals cisgenese zou juist toegejuichd moeten worden. De Europese Commissie moet nu eindelijk doorpakken. De toepassing van cisgenese is goed voor de Nederlandse boer en de Europese landbouw. Dat zeg ik niet alleen, de Europese waakhond voor voedselveiligheid heeft al in 2012 gezegd dat deze techniek net zo veilig is als conventionele plantveredelingstechnieken. Niets staat de Europese Commissie dus nog in de weg om een doorbraak op landbouwgebied te bewerkstelligen.”
,
Antwoorden van de Europese Commissie op de schriftelijke vragen van Jan Huitema (VVD), Bas Belder (SGP) en Peter van Dalen (CU):
NL
E-006525/2014
Antwoord van de heer Borg
namens de Commissie
(17.10.2014)
Het besluit of een techniek al dan niet binnen het kader van Richtlijnen nrs. 2001/18/EG [1] en 2009/41/EG [2] hangt af van de interpretatie van de definitie van genetisch gemodificeerde organismen/genetisch gemodificeerde micro-organismen en van de voorwaarden voor vrijstelling als bedoeld in de twee richtlijnen. Deze evaluatie is complex, aangezien de definitie van ggo’s in de EU-wetgeving zowel verwijst naar de kenmerken van het verkregen organisme als naar de gebruikte technieken. Bovendien waren, toen de wetgeving werd opgesteld, een aantal nieuwe gewasveredelingstechnieken in een beginfase van ontwikkeling of toepassing, en zijn zij dus niet specifiek aan de orde gesteld.
Het advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), waar door de Commissie om gevraagd was, heeft betrekking op de risicobeoordeling van cisgenetische en intragenische gewassen. Het heeft geen betrekking op de juridische interpretatie van de definitie van ggo’s zoals vastgelegd in Richtlijn 2001/18/EG, die de Commissie uitvoert.
De Commissie is voornemens de juridische analyse van nieuwe gewasveredelingstechnieken in de komende maanden te voltooien.
[1] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:32001L0018
[2] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/ALL/?uri=CELEX:32009L0041