Europese dag tegen mensenhandel

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) PiriĀ i, gepubliceerd op zaterdag 18 oktober 2014, 12:04.

Vandaag is de Europese dag tegen mensenhandel. Deze dag staat niet alleen in het teken van de slachtoffers van mensenhandel, maar vraagt ook aandacht voor een gemeenschappelijke bestrijding van deze ernstige vorm van schending van de rechten van de mens op nationaal en Europees niveau.

Nog steeds worden ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en kinderen slachtoffer van mensenhandel. Vaak komen zij onder dwang of onder valse voorwendselen naar Europa, om hier vervolgens in de prostitutie of een andere vorm van moderne slavernij te belanden. Maar ook mensenhandel binnen de grenzen van Europa vormt in toenemende mate een probleem. Het vrije verkeer van personen en de steeds verdere uitbreiding van de Europese Unie maakt het voor criminele bendes makkelijker om mensen over grenzen te verhandelen. Zo worden vooral vrouwen door deze bendes vanuit de armere Oost-Europese landen naar Nederland gebracht om tegen hun zin in de prostitutie te werken.

Het grensoverschrijdend karakter van mensenhandel onderstreept het belang van een gemeenschappelijke aanpak, waarbij hulp voor de slachtoffers en vervolging van de daders centraal staan. Hier zetten wij ons in de Tweede Kamer en het Europees Parlement hard voor in. Zo presenteerde de PvdA gisteren in samenwerking met de SP en ChristenUnie een initiatiefwetsvoorstel (pdf) waarbij de klant van een gedwongen prostituee strafbaar wordt als hij willens en wetens gebruik maakt van haar seksuele diensten. Klanten kunnen dus niet langer wegkijken als ze weten dat de prostituee zijn of haar werk niet vrijwillig doet.

Binnen het Europees Parlement zijn we actief betrokken bij verschillende initiatieven om de hulpverlening voor slachtoffers te verbeteren. Zo wordt er onder meer een voorstel ingediend om een gemeenschappelijke EU-hulplijn voor slachtoffers op ter richten, evenals een anti-mensenhandel observatorium. Daarnaast werkt het Europees Parlement momenteel samen met de Europese Raad aan EU wetgeving over minimumstraffen straffen voor de daders van mensenhandel.

Samenwerking in Europa is dus van het grootste belang in de strijd tegen mensenhandel.