Blauwe kaart: neokoloniale jacht op grondstof van de kenniseconomie - Hoofdinhoud
De Europese Unie wil meer hoogopgeleide immigranten naar Europa lokken met een zogenaamde ‘blauwe kaart’. Dit is een werkvergunning naar Amerikaans model waarmee sneller kenniswerkers kunnen worden geïmporteerd. “Zeer onverstandig,” stelt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. “Het is voor iemand uit Ghana of Ecuador natuurlijk fantastisch als hij of zij de kans krijgt hier een beter bestaan op te bouwen. Maar de keerzijde is dat landen in ontwikkeling worden beroofd van hun intellectuele kapitaal. Dit is een neokoloniale jacht op de grondstof van de kenniseconomie.”
De VS loopt voorop als het gaat om de ‘import’ van kennismigranten, ze halen er tien keer zoveel binnen als Europa. Ook landen als Canada en Australië doen enthousiast mee aan deze wedloop. Nu zou dus ook de EU zich actiever in de strijd moeten mengen. Ulenbelt: “In ontwikkelingslanden kost het enorm veel moeite om de bevolking op te leiden, we willen allemaal dat daar in wordt geïnvesteerd, zodat die landen steeds beter hun eigen boontjes kunnen gaan doppen. Dan is het toch bizar dat we die landen vervolgens massaal gaan beroven van hun talenten?”
Ulenbelt denkt bovendien dat ook de Europese bevolking nadelen zal ondervinden van de import van kenniswerkers. “Het importeren van relatief hoogopgeleiden brengt werkgevers en de overheid ertoe om nog mindere te investeren in jongeren en ouderen.” Bovendien snapt Ulenbelt niet dat wordt gesproken over het binnen halen van medisch personeel uit Afrika en Azië, terwijl we hier een studentenstop voor de opleiding Medicijnen hebben.