Irak/Iran en de media

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 22 oktober 2007.

foxiran.jpg

Het Amerikaanse ‘nieuwsstation’ Fox News was een warm voorstander van de Irak-oorlog. De propaganda was niet van de lucht. Niet alleen werden leugens van de Bush-regering over massavernietigingswapens kritiekloos overgenomen, er werden ook verzinsels verspreid over banden van Saddam met Bin Laden en er werd betrokkenheid gesuggereerd van Saddam bij de aanslagen van 9-11. Tegenstanders van een aanval werden uitgemaakt voor terroristenvriendjes.

Inmiddels voert Fox campagne voor een aanval op Iran, met dezelfde methodes.

“Mijn station werd geïntimideerd door de regering en door haar voetsoldaten bij Fox News,” zei Christiane Amanpour van CNN, toen ze moest verklaren waarom ook CNN had gefaald haar journalistieke plicht te vervullen in de aanloop naar de Irak-oorlog.

De progressief/liberale Amerikaanse organisatie MoveOn.org is een campagne gestart om nieuwszenders op te roepen zich dit keer niet te laten intimideren en meeslepen. Mensen kunnen een Open Brief aan de nieuwszenders ondertekenen: “Fox is een propagandazender. Maar u heeft, als een echt nieuwsstation, de heilige verantwoordelijkheid om verhalen tot de bodem uit te zoeken en het Amerikaanse volk de waarheid te brengen. Alstublieft, herhaal niet de fouten uit het verleden door blind Fox te volgen op het oorlogspad.”

Zie ook ‘Outfoxed: Rupert Murdoch’s War on Journalism