Van Alkmaar de Victorie! - Hoofdinhoud
In 1573 belegerden Spaanse troepen langdurig het stadje Alkmaar. De bevolking verdedigde zich wekenlang met man en macht, vooral door ‘de Spanjolen’ te bekogelen met kokend teer en brandende hoepels. Op termijn leken de kansen van de Alkmaarders echter klein, het was een marktstadje tegen een wereldmacht.
De Noord-Hollanders beseften dat wie niet sterk is, slim moet zijn. Stadstimmerman Maarten Pietersz. van der Mey glipte met zijn polsstok de stad uit en wist zich dwars door de linies een weg te banen naar de militair opperbevelhebber van de streek, geuzenleider Diederik van Sonoy. In de polsstok van Van der Mey was een briefje van de Alkmaarse militieleiders verstopt. Ze overtuigden Sonoy de dijken van de Zuiderzee door te prikken en de sluizen te openen om de Spanjaarden te verdrinken.
Op 8 oktober 1573 stroomde het water rond de stad en sloeg het Spaanse leger op de vlucht. Alkmaar was ontzet en de rest van de Nederlanden kreeg weer hoop op bevrijding. Het bleek het keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog en wordt nog elk jaar gevierd.
Bovenstaande afbeelding is onderdeel van een drieluik over de geschiedenis van Alkmaar door Pauline Bakker. Hier in detail te bewonderen.