De tussenstand

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 7 augustus 2007.

De voorsprong van Hillary Clinton op Barack Obama, haar belangrijkste rivaal om de Democratische nominatie voor het presidentschap, wordt snel groter. Dit blijkt uit onderzoek van USA TODAY/Gallup Poll.

Clinton scoort nu 48% - 8% meer dan drie weken geleden - en Obama zakt 2% en komt op 26%. De belangrijkste oorzaak is het verschil van opvatting over het buitenlandbeleid. Obama zei onlangs dat hij ook met de leiders van landen als Iran en Venezuela in gesprek zou gaan, Clinton verwerpt dat en noemt hem onervaren en naïef. En dat lijkt te werken: de Democratische achterban geeft haar beduidend meer vertrouwen als het gaat om zaken als Irak en terrorisme. Als de andere Democratische kandidaten zich terugtrekken en de keuze wordt Clinton of Obama, zou de uitkomst nu 59%-36% zijn.

Er wordt inmiddels ook gespeculeerd over een Clinton/Obama ‘ticket’.

Bij de Republikeinen zijn de verhoudingen stabieler, de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani haalt 33%, voormalig senator Fred Thompson uit Tennessee 21%. Senator John McCain uit Arizona speelt met 16% geen serieuze rol meer.

Overigens staat momenteel 34% van de Amerikanen achter het beleid van de huidige president. Over anderhalf jaar wordt zijn opvolger geïnstalleerd.