Geen gedwongen ontslagen en klantenstops in de thuiszorg - Hoofdinhoud
Enkele duizenden thuiszorgmedewerkers zijn de afgelopen weken ontslagen. En volgens de koepelorganisatie voor de thuiszorg ActiZ zullen de komende tijd nog veel meer ontslagen volgen. Zieken, ouderen en gehandicapten, die huishoudelijke hulp nodig hebben, moesten daarvoor voorheen aankloppen bij het Rijk. Maar die heeft de thuiszorg overgedragen aan de gemeenten. Maar de gemeenten vinden dat de thuiszorg teveel kost en dus moet er worden bezuinigd.
Gevolg: de organisaties die huishoudelijke hulp de wijken in sturen willen van hun dure personeel af en hebben liever goedkopere freelancers. Maar de arbeidsvoorwaarden voor freelance thuiszorgmedewerkers zijn een stuk slechter dan daarvoor. (NOVA)
Waar de SP voor waarschuwde is inmiddels in volle gang. Duizenden goede thuiszorgmedewerkers worden de wacht aangezegd, goedkopere krachten worden aangenomen die lang niet altijd de zorg kunnen leveren die mensen nodig hebben.
Aan de hand van de vele reacties op het meldpunt WMO van de SP stelde Agnes Kant vorige week al vragen aan de minister. Deze week kwam brancheorganisatie ActiZ naar buiten met hun cijfers. Reden te meer om deze week nog antwoorden te krijgen van staatssecretaris Bussemaker. Als daar geen concrete maatregelen en oplossingen uit blijken om gedwongen ontslagen en klantenstops tegen te gaan, zal Agnes Kant de Kamer terug roepen van reces voor een spoeddebat.
Voor meer informatie wat er precies gebeurd, raad ik je aan om de NOVA-uitzending terug te kijken.
Zie ook:
SP-reportage van de demonstratie WMO-ho-ho-ho op het ‘t Plein in Den Haag (oktober 2006).
SP-reportage van de manifestatie ‘Zorg geen markt‘ die in het teken stond van de WMO (april 2007).