‘Alleen enquête kan geloofwaardigheid van CDA en PvdA redden’ - Hoofdinhoud
Trouw schrijft vandaag over de passage in het regeerakkoord die het parlementaire onderzoek naar Irak ‘niet meer nodig zou hoeven te maken’. Immers, de PvdA gaf aan dat we voortaan als Nederland enkel meedoen aan een oorlog wanneer er een adequaat volkenrechtelijk mandaat is. Wat dat precies is, weet niemand. Maar CDA-minister van Buitenlandse Zaken Verhagen geeft aan dat de politieke steun voor de oorlog in Irak daar prima onder zou kunnen vallen. De PvdA heeft daar een andere lezing over, maar hun Tweede Kamerfractie heeft zich de mond laten snoeren door het coalitieakkoord.
Blijft over de Eerste Kamer. Twee weken geleden werden de senatoren nog ruim 137.000 handtekeningen aangeboden voor Openheid over Irak. Het debat dat daarna plaats vond riep veel vraagtekens op en zal in september worden voortgezet. Dan wordt duidelijk of er een parlementair onderzoek zal komen.
Trouw geeft alvast een schot voor de boeg met haar commentaar van vandaag.
‘Alleen enquête kan geloofwaardigheid van CDA en PvdA redden‘
(…) Om met Kooijmans te spreken, het debatje illustreert niet alleen de ’fragiliteit’ van het compromis, het is ook een beschamende vertoning. Het laat zien dat binnen de coalitie nog altijd diepe verdeeldheid bestaat over de gerechtvaardigdheid van de Nederlandse politieke steun aan een invasie. Dat is een ernstige zaak, die weinig goeds belooft voor toekomstige discussies over steun aan vredesmissies. De coalitie is het daarom aan zichzelf en aan de kiezer verplicht om geen troebele, maar klare wijn te schenken.
Om dat te kunnen is het noodzakelijk de eigen rol in het verleden onder ogen te zien. Was onze politieke steun destijds gerechtvaardigd, zoals CDA en VVD volhouden? Of vindt die opvatting geen steun in het volkenrecht, zoals de PvdA, maar ook Kooijmans (!) vinden? Omdat de coalitie onmachtig is die vraag te beantwoorden, zal de Kamer dit zelf moeten doen met een parlementair onderzoek.