"Hou de dialoog in Oekraïne gaande"

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op dinsdag 15 juli 2014, 16:40.

De situatie in Oekraïne wordt er de laatste weken niet beter op. Het is van belang dat het geweld in het oosten van het land zo snel mogelijk wordt beëindigd. Een militaire oplossing voor een politiek probleem legt een hypotheek op Oekraïne als geheel. Een politieke oplossing betekent: praten.

De Oekraïense regering moet de inspanningen volhouden om de economische stabiliteit en de politieke integriteit van het land te versterken. De EU moet maximale ondersteuning geven aan initiatieven voor een inclusieve, nationale dialoog. Europa is er absoluut niet bij gebaat als het land uit elkaar valt: we hebben er het grootste belang bij om instabiliteit aan onze grenzen te voorkomen.

De associatieovereenkomst (die ondertekend is op 27 juni door Oekraine en de EU) biedt veel mogelijkheden om, met steun van de EU, werk te maken van de broodnodige hervormingen. De rechtstaat moet beter gezekerd worden, corruptie harder bestreden en de regering is te gecentraliseerd. De regering in Kiev zal bereid moeten zijn tot vergaande decentralisatie. Daarom ben ik ook verheugd over de berichten die vandaag naar buiten zijn gekomen over een aanstaand overleg tussen de strijdende partijen in Oekraïne.

En dan over de rol van Rusland. De afgelopen weken heeft de EU intensief overleg gevoerd met Rusland over de consequenties van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne. Overleg is goed en waar er knelpunten zijn moeten er oplossingen komen. Maar laat het duidelijk zijn: Rusland kan niet dicteren hoe een bilateraal akkoord geïmplementeerd wordt. Deze overeenkomsten vormen geen bedreiging voor Rusland. Rusland zal moeten respecteren dat Oekraïne deze keuze heeft gemaakt en kan dus niet eenzijdige interpretaties van het handelsverdrag opleggen.

Uiteindelijk zal iedereen de noodzaak voor een dialoog moeten inzien. Om een echte verenigde natie te creëren, moeten de verschillen worden omarmd en de rechten van minderheden moeten worden gerespecteerd.

Kati Piri is lid van het Europees Parlement namens de PvdA en co-auteur van de door de Europese sociaaldemocratische fractie opgestelde resolutie over Oekraïne.