Nieuwsbrief juli - Eerste Kamer stemt in met Bijstandswet & Participatiewet - Hoofdinhoud
Liberale vrienden,
In deze laatste nieuwsbrief van het parlementaire jaar 2013/2014 kan ik tevreden melden dat zowel de nieuwe Bijstandswet, als de Participatiewet verleden week zijn aangenomen door de Eerste Kamer. Op voorspraak van de VVD is een van de grootste hervormingen van de sociale zekerheid in Nederland van na de oorlog daarmee werkelijkheid geworden.
Dit betekent uiteraard niet dat we klaar zijn in Den Haag. Gemeenten zijn nu aan zet, maar wij blijven nauw betrokken bij de invoering van deze nieuwe werkwijze.
Het wetgevingstraject is overigens ook nog niet geheel ten einde. De behandeling van de aparte Quotumwet - onderdeel van de Participatiewet - ligt nog voor ons. Ik ben blij om te constateren dat de staatssecretaris duidelijk rekening heeft gehouden met mijn wens om de invulling van het - eventuele - quotum vooral flexibel te laten zijn voor het bedrijfsleven. Zowel inlenen als detacheren moeten mee kunnen tellen wanneer een bedrijf besluit mensen met een beperking in dienst te nemen. Ik zie dit terug in de wet die we na de zomer uitvoerig behandelen.
Belangrijk om te weten is dat indien de banendoelstelling voor arbeidsgehandicapten niet gehaald zal worden, de Quotumwet met bijbehorende boetes niet automatisch in werking zal treden. Pas na overleg met sociale partners en gemeenten kan de quotumheffing worden geactiveerd. Als de doelstelling niet bereikt wordt dan moeten we eerst kijken naar het aanbod van arbeidsgehandicapten. In de wet staat daarom ook dat bij dit overleg de monitorgegevens, verklarende factoren voor het niet halen van de aantallen en de beoogde activeringswijze kunnen worden besproken.
Uiteraard hopen we dit paardenmiddel in het geheel niet nodig te hebben. VVD’ers zijn niet van de quota, maar als het er dan toch moet komen dan wel op de juiste manier.
Dan het punt dat ik gemaakt heb over vakantie in de bijstand. Ieder mens heeft recht op vakantie. Ook mensen die in de bijstand zitten. De VVD vindt dan ook dat iedere bijstandsgerechtigde recht heeft op vier weken vakantie op jaarbasis. Maar afspraak is wel dat mensen in de bijstand alles op alles zetten om zo snel mogelijk aan het werk komen. We hebben het hier immers over een laatste - tijdelijk - vangnet opgebracht uit de algemene middelen. Een actieve houding van de kant van bijstandsontvangers past daarbij. De kans op uitstroming uit een uitkering is in de eerste maanden het grootst. Wat de VVD betreft zou een ingroeimodel voor vakantiedagen in bijstand de kans naar uitstroom op werk kunnen vergroten. Dat sluit aan bij de systematiek van de WW en bij werknemers die veelal per maand bij hun werkgever verlof opbouwen en ook niet meteen recht hebben op volledig vakantieverlof bij de start van hun baan. De staatssecretaris is op mijn verzoek een onderzoek gestart naar de problematiek en een mogelijke wetswijziging. Ik houd u op de hoogte van de voortgang.
Tot slot wens ik u een fijne zomer en bovenal veel succes toe met de doorvoering van de decentralisaties als het uw verantwoordelijkheid betreft. Bij eventuele vragen weet u ons te vinden.
Groeten,
Sjoerd Potters