Kamervragen gesteld over vrijstellingen sollicitatieplicht in de bijstand - Hoofdinhoud
Vragen van het lid Potters (VVD) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het artikel ‘Bijkomen van de bijstand’ (Elsevier, 5 juli 2014)
1 Bent u bekend met het artikel "Bijkomen van de bijstand" 1)
2 Klopt het getal in het artikel dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 25 procent van de werklozen, ruim 100.000 personen, permanent vrijgesteld is van sollicitatieplicht? Wat zijn daarvan de exacte redenen? Zo nee, wat is dan het percentage?
3 Klopt het dat gemeenten naast deze formele vorm van vrijstelling ook nog veelvuldig informeel vrijstellingen geven? Om welke aantallen gaat het naar uw schatting dan en wat zijn hiervan de redenen?
4 In hoeveel van voornoemde gevallen van formele en informele vormen van vrijstelling gaat het om vakantie ( kort en langdurig) waardoor bijstandsontvangers niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en ook niet zelf actief zoeken?
5 Wat zijn de gevolgen van het voornoemde groot aantal vrijstellingen voor de kans op werk voor de bijstandsontvangers inclusief de kans op tijdelijk werk en seizoenswerk?
6 Wat zijn de gevolgen voor de uitstroom naar betaald werk?
7 Wat gaat u eraan doen om het groot aantal vrijstellingen terug te dringen overeenkomstig het advies van de inspectie SZW uit 2013?
8 Wat is uw reactie op het onderzoek van de Inspectie SZW waaruit blijkt dat ongeveer tweederde van de bijstandsontvangers om uiteenlopende redenen niet aan het werk wil, daar niet actief naar op zoek is of daar niet beschikbaar voor is?
-
1)zie eerder nieuwsbericht op deze site