Een energiemarkt met de consument centraal! 3 snelle aanbevelingen voor wat de EU voor de consument kan doen - Hoofdinhoud
De in de jaren negentig ingezette liberalisering van de Europese energiemarkt zou leiden tot een grote energierevolutie, maar de consument heeft hier tot nog toe weinig vruchten van geplukt. Zo bleek ook gisteren op het jaarlijkse event van de European Photovoltaic Industry Association (EPIA) tijdens een debat over de rol van de consument in de interne energiemarkt. De Europese Commissie werd opgeroepen dringend actie te ondernemen om de consument beter te laten profiteren van een Europese markt.
De Europese Commissie heeft aangekondigd in juni actie te ondernemen rond de rol van consumenten op de energiemarkt. Het is voorlopig nog koffiedik kijken of dat onder de vorm van een mededeling of een actieplan zal zijn. Vorig jaar kwam het Europees Parlement in haar rapport over de interne energie markt tot de conclusie dat de liberalisering tot nog toe vooral focuste op de grote spelers op de markt, en niet op de consumenten.
Een interne energiemarkt, maar niet voor de consument
De liberalisering van de Europese energiemarkt heeft gezorgd voor lagere prijzen op de groothandels markt - waar producenten en leveranciers met elkaar energie verhandelen - maar die worden niet doorgerekend aan de consument. De prijzen voor de consument blijven stijgen. Daarnaast is de energiemarkt de voorbije jaren te complex geworden voor de consument. Er zijn te veel spelers, de verschillende tarieven en services zijn te complex en er is geen transparante informatie voorhanden. Dit zorgt ervoor dat consumenten niet geneigd zijn om te wisselen van leveranciers en passieve spelers blijven op de markt. Bovendien worden er weinig incentives gegeven om zelf in de markt te stappen en eigen energie op te wekken, zogenoemde 'micro-generatie'.
3 aanbevelingen: Wat moet er dan veranderen?
-
1.Direct doorrekenen prijsvoordelen (- en nadelen....)
Allereerste, moet er een garantie komen dat lagere kosten op de grootmarkt onmiddellijk doorgerekend worden aan de consument. Objectieve informatie over prijzen, diensten etc. moet beschikbaar worden gesteld aan consumenten en bureaucratische rompslomp (administratie, extra kosten...) bij het wisselen van leverancier moeten aan banden gelegd worden. Zo kan de consument kiezen voor de leverancier die voor hem of haar het voordeligst is.
-
2.Stimuleer lokale initiatieven
Daarnaast moeten lokale initiatieven die de belangen van consumenten verdedigen nog veel meer gestimuleerd worden. Via coöperatieven en groepsaankopen kunnen kwetsbare consumenten hun rechten beter verdedigen op de energiemarkt en een lagere prijs krijgen voor hun energie.
-
3.Kleinschalige energie kan veel groter
Dit is echter slechts het begin. Consumenten kunnen ook zelf in de markt stappen! Vandaag richt de Europese Commissie zich nog te vaak op grootschalige projecten, terwijl opwekking op wijkniveau of in eigen tuin tal van voordelen heeft: door dicht bij de bron op te wekken gaat veel minder energie verloren tijdens het transport, er zijn minder grote investeringen nodig en gezinnen kunnen actief bijdragen aan een ambitieus klimaatbeleid. Bovendien zijn mensen veel minder geld kwijt aan hun energieleverancier en kunnen ze op termijn zelfs geld verdienen door energie op het net te plaatsen. Het terug leveren van energie aan het net is iets dat op dit moment in sommige landen zelfs nog verboden is.
Om tot een echt efficiënt en duurzaam Europees energiebeleid te komen is dus nog heel wat werk aan de winkel. Ik geloof dat er een veel grotere rol in het verschiet ligt voor de consument, die actief wikt en weegt op de energiemarkt op termijn zijn eigen producent wordt. Dat is de echte energierevolutie!